IZBEGNITE HAOS SA BOJLEROM: Ukoliko ga koristite na OVAJ način bićete BEZBEDNIJI, a i račun za struju će biti MANJI!

Autor:

Vesti

05.10.2021

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Celu Srbiju potresla je smrt dve devojčice, koje su nastradale od strujnog udara u Obrenovcu. Stručnjaci upozoravaju na opasnost od uređaja u kupatilu, i na koji način je moguće izbeći tragediju.

Republika

Foto: pixabay.com

Bojler, ilustracija

Andrej Čoha profesor elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Beogradu je rekao da često potcenjujemo struju i da je uzimamo zdravo za gotovo.

- Mi nemamo neki kritičan odnos prema instalacijama. U slučaju da je kuća stara 30, 40 godina, da li je neko pozvao elektičara da prvo proveri instalacije? Verujem, ne mnogo njih. Kada su u pitanju neisprave instalacije u kupatilu i tragedija u Obrenovcu, da su devojčice stradale od bojlera, ostale bi u kadi. Kada grejač u veš mašini probije, voda dođe u kontakt sa zicom koja proizvodi toplotu, voda se naelektriše. Mora da se obratii pažnja na ispravnost uređaja. Čim primetite da nešto nije regularno, ma kakva sitnica, pozovite majstora. Nema normativa. Za 5 godina će sigurno sigurnosni ventil da se napuni kamencom", istakao je Čoha gostujući na TV "Prva", i dodao da "ni u kom slučaju ne smemo da se tuširamo dok je odvodna cev od uključene mašine u kadi".

Kod neispravnih uređaja može da se naeletriše voda koja odlazi iz mašine, sa 220 volti i koja ide u kadu. Ako već morate, uzmite nastavak, pa tu vodu preusmerite u wc šolju. Može i u kadu, ali se nemojte kupati - istakao je profesor, prenosi Mondo.

PECKANJE NA SLAVINI, ALI JE BOJLER ISKLJUČEN

Čoha je naveo da ako je prekidač nepravilno vezan, može da izazove peckanje kada pustimo vodu iz slavine, iako je bojler isključen. Dodao je da to može da se desi ako prekidač prekida nulu, tada faza može da elektriše vodu, i da bi se u tom slučaju trebalo obratiti majstoru.

PRAVILNA UPOTREBA BOJLERA, NIŽI RAČUNI

Branko Zrnić, majstor sa dugogodišnjim iskustvom istakao je da veliki broj ljudi ne zna kako se pravilno koristi bojler.

- Suština u njegovom pravilnom korišćenju je da je ne grejete više nego što treba. Suština je da kad se kupate, ne rashlađujete vodu, nego da je iskorisite na toj određenoj temperaturi dok se kupate. Kada grejač u bojleru zagreva vodu na više od 60 stepeni stvara se kamenac. što može dovesti do njegovog pucanja. U tom slučaju ako nije dobro uzemljenje, svuda čovek kada dotakne tu slavinu može da strada - rekao je Zrnić i dodao:

"Čim primetite da kada uključite bojler on mnogo šumi, znači da se on mnogo usijava i da mnogo hladi. Suština je da ga uključite na trećinu opsega. Oni koji imaju šire familije, može da im bude na ovom opsegu uključen bojler i tokom celog dana. Sve ovo ćete videti i po računima, koji će biti znatno niži. U ovom slučaju nećete morati da ga čistite i do 15 godina, u suprotnom ćete morati i svake tri godine."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dejan

06.10.2021 07:37

Ne znam ali se profesor se nije baš nešto i nasavetovao. Prvo i osnovno je ako je stan star i ima livenu kadu i instalacije rađene pocinkovanim cevima je da proverite uzemljenje tačnije izjednačenje potencijala. U stanu bi trebalo da postoji tkz kutija za izjednačenje potencijala (PS49) na koju bi trebalo da budu vezane sve metalne mase u kupatilu (cevi hladne i tople vode, kada, vodokotlić ukoliko je metalni) a jedan "deblji" provodnik da je (4 ili 6 kvmm) da je doveden direktno u stansku tablu i vezan na uzemljenje. Naravno u kutiji su preko neizolovane šine svi ovi provodnici spojeni međusobno. Ovo vam može spasiti glavu. Ako renovirate kupatilo instalacije radite plastikom a kada ili tuš kabina od polikarbonata u tom slučaju gore pomenuto vam ne treba. NIKADA SE NE TUŠIRAJTE SA UKLJUČENIM BOJLEROM. Ako vam je do štednje bojler uključujte noću ( na jeftinu struju od 00 do 8:00) sa termostatom podešenim na 75%. Većini će ovo zadovoljiti dnevne potrebe za potrošnjom tople vode a račun će sigurno biti manji, nego da ga držite svakodnevno uključenim na skupu i jeftinu struju. Što se tiče kamenca ako menjate bojler uzmite onaj sa magnezijumskom anodom koja sprečava preterano taloženje kamenca. Pojednini proizvođači daju 10 godina garancije na kazan uz uslov da serviser otvori bojler posle 4 godine i očisti kamenac. Ovo vam je trošak od oko 2000 dinara. Ukoliko mašina elektrizira najčešće (mada nije pravilo) je stradao RSO filter pa ga je potrebno zameniti (RSO filter sprečava pojavu smetnji na TV prijemnicima) i u tom slučaju ako niste čovek iz struke obavezno pozovite majstora da ispita i ustavovi kvar.

Odgovori 12 0
Uros Markovic

06.10.2021 08:53

@Dejan, e to je pravi odgovor, a ne ovi "profesori" koji samo pričaju a ništa ne kažu...