MINISTARKA VUJOVIĆ: Radimo važan posao za čistiju budućnost!

Autor: Republika

Vesti

10.09.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, radove na čišćenju divlje deponije u opštini Pećinci koje sufinansira resorno ministarstvo.

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

Irena Vujović i Ana Brnabić obišle radove na deponiji

Deponija u naselju Obrež jedna je od 500 divljih deponija na teritoriji Srbije, koja će u sklopu septembarske akcije čišćenja biti uklonjena i sanirana.

- Danas radimo izuzetno važan posao za čistiju budućnost. U prethodnom periodu ministarstvo je raspisalo konkurs za čišćenje divljih deponija, što ćemo sprovesti tokom septembra u 43 grada i opštine. Važno je da sačuvamo svaku očišćenu lokaciju i da neodgovorni pojedinci budu kažnjeni. Ne možemo da dozvolimo da jedne te iste deponije čistimo iz godine u godinu, ili iz meseca u mesec. Deponije koje se nalaze uz auto-put ili u centru sela onemogućavaju meštanima normalan život. Svaka ova deponija i smetlište utiče i na aerozagađenje, i na zagađenje zemljišta i vode, jer obično se u blizini nalazi zaštićeno područje ili reka, i sav taj otpad završava na mestima gde može da izazove potencijalnu ekološku katastrofu - rekla je Vujović.

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

Čišćenje divlje deponije u naselju Obrež

Ministarka je dodala da je ministarstvo na čijem je čelu kao jedan od glavnih problema izdvojilo upravljanje otpadom.

- Kao država snažno ćemo se boriti sa tim. Imamo značajne projekte za upravljanje otpadom, pre svega gradnju regionalnih i reciklažnih centara, ali sve to će početi da funkcioniše onog trenutka kada sami budemo odgovorni, kada budemo kontrolisali jedni druge i kada se budemo odgovorno odnosili prema životnoj sredini - rekla je Vujović.

Prema rečima ministarke Vujović, pored podrške resornog ministarstva, lokalne samouprave i same uklanjaju smetlišta na svojoj teritoriji, a primer je deponija u Šimanovcima koju je opština Pećinci sama očistila.

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka Vujović obišla radove na čišćenju divlje deponije

- Važno je da pojačamo kontrolu i sačuvamo svaku očišćenu lokaciju. Lokalne samouprave mogu da podnesu zahtev ministarstvu za postavljanje video nadzora tamo gde postoje uslovi za to. Pozivam ljude da budu odgovorni prema životnoj sredini, jer u borbi za bolju i čistiju budućnost građani su nam saveznici, a zajednički cilj nam je Srbija bez deponija - poručila je Vujović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading