CENE BELE TEHNIKE OTIŠLE U VIS: Frižideri, šporeti, mašine poskupljuju za 10 odsto

Autor: Republika

Vesti

26.08.2021

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela tehnika koja od septembra bude stizala na naše tržište biće od pet do deset odsto skuplja u trgovinskim lancima koji se bave prodajom ovih aparata.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Nove cene za frižidere, šporete, mašine za sudove, mašine za pranje i sušenje veša

Veliki proizvođači su najavili nove cene za frižidere, šporete, mašine za sudove, mašine za pranje i sušenje veša.

Ova njihova odluka posledica je uvećanih troškova distribucije i proizvodnje zbog poskupljenja sirovina koje se koriste u izradi ovih uređaja.

Poskupljenje cena proizvoda u kojim se koriste čipovi utiče njihova nestašica na globalnom tržištu.

Od početka godine, cena kućnih aparata na našem tržištu već je porasla za oko 10 procenata, jer su proizvođači poskupljivali ove proizvode od tri do četiri odsto.

- Više cene bele tehnike najavili su "Boš" i "Mijele" i još neke robne marke koje u ponudi imaju premijum proizvode - navodi sagovornik "Novosti"

- "Voks" će isto to morati da učini, jer im je drastično poskupela proizvodnja. "Gorenje" i "Beko", takođe imaju potrebu da podignu cenu ali procenjuju da bi to moglo da ih dovede u situaciju da izgube tržište. Najverovatnije će i njihovi proizvodi poskupeti.

Aparati ovih kompanija uglavnom stižu iz njihovih proizvodnih pogona u Kini, Turskoj i Evropi. Većina te robe na naše tržište dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na svetu. Cena transporta , odnosno dopremanja u kontejnerima iz Kine je drastično uvećana čak sedam do osam puta.

Mediji u svetu, takođe beleže da bela tehnika poskupljuje od početka godine i da će se taj trend nastaviti. Proizvođači navode da su uvećani troškovi  transporta i sirovina, kao i da postoji nestašica čipova na globalnom tržištu. Stručnjaci objašnjavaju da u njihovoj industrijskoj proizvodnji, posebno velikih kućnih aparata, udeo cene sirovina može biti veći od 70 odsto.

Za njihovu izradu pored ostalog, koriste se bakar, aluminijum, čelik i plastika.

(Republika/Novosti)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading