KO POMAŽE MEDIJE U SRBIJI? Da li je NED povezan sa CIA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među stranim finansijerima pojedinih medija u Srbiji, među kojima je i Krik, jeste i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), osnovana 1983, sa sedištem u SAD, pod okriljem tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ronald Regan

I NED, kako se navodilo, najviše sredstava dobija od Kongresa i ministarstva spoljnih poslova SAD.

Osnovan je, kako je zvanično tad objašnjeno, sa ciljem promocije demokratije, ali je samo posle manje od deceniju u američkim medijima i dokumentarnim filmovima otkriveno da je NED praktično produžena ruka CIA.

- Lepo je biti s vama ovde da proslavimo osnivanje programa s vizijom i plemenitim ciljem. NED je odraz američke vere u demokratske ideale i institucije - izjavio je pre 38 godina Regan na zvaničnom predstavljanju početka rada NED.

SATELIT SLUŽBE 

Međutim, Alen Vajnstin, suosnivač ove organizacije, rekao je za Vašington post 1991:

- Mnogo toga što mi radimo danas CIA je radila tajno pre 25 godina.To praktično znači, kako su konstatovali američki mediji, da je NED bio satelit CIA:

- Umesto da CIA iza kulisa pokušava tajno da manipuliše državnim procesima tako što bi davala pare ovde i instrukcije tamo, oni su dobili polugu sa strane, koja je, u stvari, ta organizacija NED - izjavio je službenik CIA Filip Ejdži.

Republika

Foto: Tanjug/AP

CIA

Tako je NED, obrazlažu američki mediji, počeo sa izdašnim podmićivanjem u svakom kutku Jugoslavije, finansirajući opozicione grupe, potkupljujući mlade, gladne novinare, pune snova o novom životu, i dajući novac opozicionim sindikatima pro MMF ekonomistima i organizacijama za ljudska prava. 

UTICAJ NA IZBORE

I američki politikolog s kalifornijskog univerziteta Santa Barbara Vilijam I. Robinson je govorio da je "NED osmišljen unutar najviših ešalona nacionalne bezbednosti američke države". Kao razlog za osnivanje NED navođeno je i to što u to vreme CIA više nije mogla po svetu da funkcioniše onako kako je to rađeno do tada.

Priznanje Dojčinovića

Na spisku onih koje je NED finansirao u Srbiji je i Krik, kako je objavio Srpski telegraf. To čak nije skrivao ni urednik Krika Stevan Dojčinović, koji je još pre pet godina priznao da su dobili novac od te američke organizacije.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Srđan Dojčinović

- Dobili smo 20.000 od OpenSociety i 30.000 dolara od NED. Nama je potreban godišnji budžet od 130.000 evra za funkcionisanje. Da pokrijemo troškove kancelarije, plata, putovanja koja su neophodna i tako dalje - rekao je on u intervjuu za Vice objavljen marta 2016.

- I kako ćemo onda uticati na izbore u inostranstvu? Pa mi smo ustanovili NED, finansiramo ga sa 170 miliona dolara godišnje. I to je sve što oni rade. Mešaju se u politiku drugih zemalja - konstatovao je novinar Njujork tajmsa Stiven Kinzer.
Sve to ovde se ignoriše i, očekivano, ubeđuje da je NED neprofitna organizacija, posvećena napretku i jačanju demokratskih institucija u čitavom svetu, promovisanju i zaštiti ljudskih prava i vladavini prava, podršci slobodi informisanja i nezavisnim medijima, jačanju organizacija civilnog društva, demokratskih političkih procesa i institucija...
Nameće se, međutim, legitimno pitanje kako je moguće da mediji u Srbiji koje finansira NED deluju nezavisno?

To pitanje Srpski telegraf uputio je i Stevanu Dojčinoviću, uredniku Krika, koji je dobijao novac i od NED (pogledajte okvir). Odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kiki

24.08.2021 19:36

Lepo, doneti zakon o medijima da svaki medij mora da podnese godisnji izvestaj poreskoj upravi o visini finansija i od koga im stizu sredstva. Pa ako su krsili zakone Srbije, zatbraniti dalji rad. Kako je moguce da u Srbiji radi ko sta hoce?