ISTRAGA PROTIV BELIVUKA POČELA KADA JE VULIN POSTAO MINISTAR POLICIJE

Autor: Republika

Vesti

05.08.2021

15:34

TOK, BIA i MUP do sada nisu imali saradnju sa FBI u predmetu protiv okrivljenog Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe, potvrđeno je "Novostima" u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Tanjug/Zoran Živković, Starsport

Aleksandar Vulin i Veljko Belivuk

U Tužilaštvu je za "Novosti" rečeno da su predstavnici ove tri insitucije samostalno preduzimali predistražne radnje do 4. februara 2021. godine, a 16. marta 2021. godine TOK je ostarilo prvi kontakt sa predstavnicima Evropola i Evrodžasta i to nakon dobijanja informacije da je 9. marta 2021. godine zaplenjen server kompanije SKY ECC.

- Nakon toga su predstavnici Stalne udarne grupe održali više sastanaka sa predstavnicima Evropola i Evrodžasta, a dana 7. aprila 2021. godine je upućena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnom pravosudnom organu Republike Francuske koji nam je dostavio odgovor na zamolnicu 9. jula 2021. godine - rečeno nam je u TOK.

Na pitanje kada je počela istraga protiv kriminalne grupe Belivuk-Miljković iz TOK-a kažu da su naredbu o sprovođenju istrage pokrenuli 4. februara 2021. godine.

- Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog Veljka Belivuka i drugih dana 4. februara 2021. godine. U julu 2020. godine je počeo predistražni postupak primenom posebnih dokaznih radnji prema osumnjičenima koje je TOK sprovodilo sa Bezbednosno-informativnom agencijom(BIA), nakon dobijanja prvih indicija o nestanku većeg broja lica - kažu iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

U celoj akciji hapšenja kriminalne grupe Belivuk-Miljković TOK je, kako navode, sarađivao sa MUP i BIA, a 7. decembra 2020. godine formirana je i posebna radna grupa.

- Nakon sastanka tužioca Mladena Nenadića sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i direktorom BIA Bratislavom Gašićem početkom novembra 2020. godine doneta je odluka o uključivanju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u predistražni postupak, a TOK je 7. decembra 2020. godine formiralo Stalnu udarnu grupu za borbu protiv organizovanog kriminala i drugih posebno teških krivičnih dela u čijem sastavu su bili pripadnici BIA i MUP - navode iz TOK-a.

Komentari (0)

Loading