SRBIJA PAŽLJIVO SLUŠA SAVETE DOKTORKE DANICE GRUJIČIĆ: Treća doza vakcine i zbog terapije, pacijenti oboleli od raka treba da pojačaju imunitet

Autor:

Vesti

05.08.2021

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić slaže se sa preporukom stručnjaka da treću dozu vakcine protiv korone u prvom redu treba da dobiju onkološki pacijenti.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

 

Kako je objasnila za Srpski telegraf, pacijenti oboleli od kancera su pod povećanim rizikom zbog terapije koju dobijaju, pa moraju dodatno da se čuvaju inficiranja koronavirusom. 

- Onkološki pacijenti pre treće doze mogli bi da provere nivo antitela i oni koji nemaju dobar imuno odgovor na vakcinu apsolutno treba da dobiju treću dozu. Mislim da će i imunizacija trećom dozom biti dobro organizovana, kao i ovo do sada - rekla je dr Grujičić za naš list.

Ona je još jednom apelovala na sve onkološke pacijente da se vakcinišu protiv korone, ukoliko to već nisu uradili, i to bilo kojim od ponuđenih cepiva.

- Pošto radimo s teško obolelim pacijentima, mi u institutu moramo da se postaramo da se kod nas ne prave gužve da bi se izbegla mogućnost zaraze. Ambulanta za pregled pri institutu od 1. septembra radiće u dve smene, od sedam ujutru do sedam uveče. Molim pacijente da dolaze na vreme onda kada su zakazani. Ukoliko u tom trenutku nema lekara ili sestre u ambulanti, ja ih molim da to odmah prijave. Naravno da postoje izuzeci, kao što su hitni slučajevi, međutim, oni su retki - rekla je dr Grujičić.

Naša sagovornica se osvrnula i na one koji su primili obe doze vakcine, ali iz nekog razloga nisu razvili antitela.

- Takvi bi trebalo da odu kod imunologa da provere zašto nemaju adekvatnu reakciju na vakcinu. Možda imaju neku od autoimunih bolesti, a da to i ne znaju - zaključila je ona.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Goga

05.08.2021 08:48

Prebolela sam koronu. Nako n 6 meseci se vakcinisala fajzerom. Moj liječnik me nije ni pogledao, ni pregledao krv. Kaže da je to kao jača gripa. I zato mi nije jasno zašto se oko toga diže tolika frka! Ko je bolestan umreće, ako si star_pa nećeš ostati za seme na ovom svetu. Svi jednom moramo da odemo.

Čiča

05.08.2021 09:12

A da ti nikome ne deliš savete ?