NOVE MERE PRED NAMA? Krizni štab posle dužeg vremena zaseda danas

Autor:

Vesti

13.07.2021

05:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle višenedeljne pauze danas iznova zaseda Krizni štab. Četvrti talas korona virusa izazvan delta sojem čiji se pik očekuje najkasnije u septembru i uvođenje treće doze vakcine za koju će se preporuka znati u narednih dve nedelje, glavne su teme sednice.

RepublikaFoto: Srpski telegraf/Vladimir Lukić

Brojke obolelih u Srbiji za sada su pod kontrolom, ali je primetna tendencija širenja virusa. Trenutak za alarmiranje i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se sprečilo masovno razboljevanje kakvo smo imali u prethodnim talasima.

Ipak, na današnjoj sednici ne treba očekivati bilo kakve mere posebno ne one na koje smo navikli vezano za radno vreme, kafiće, tržne centre. Krizni štab se okuplja da bi se razmotrila trenutna situacija i otpočele neophodne pripreme kako bi se četrtvi talas korona virusa što više suzbio.

Ulazak delta soja u Srbiju, značajno virulentnijeg od pređašnjih varijanti virusa, doslovce je upaljena crvena lampica za uzbunu. Kako navode domaći virusolozi delta varijanta virusa korona u našoj zemlji, dokazano ima povećanu sposobnost širenja, duplo veću od originalne vuhanske varijante i oko 50 odsto više od alfa, britanske varijante koja je i dalje dominantna u našoj zemlji. Trenutno je delta soj prisutan u više od 90 zemalja sveta. U pojedinima, poput velike Britanije, od ukupnog broja obolelih 80 odsto je inficirano ovih sojem.

RepublikaFoto: pexels.com

Prema procenama virusologa sredinom septembra može se očekivati da će delta soj i u Srbiji biti dominantan uzročnik oboljevanja. S druge strane, profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, a koji daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, u izjavi za medije navodi da je u Srbiji četvrti talas počeo 2. jula, ali da je ovaj talas blag u odnosu na prethodna tri. Međutim, situacija u Izraelu je opomena svima - za 17 dana broj zaraženih skočio je 25 puta, odnosno 2.500 odsto.

Iako je reč o još uvek malim brojkama, u Srbiji je za deset dana broj zaraženih porastao za 20 odsto.

Uz opomonjući novi soj nameće se i neophodnost vakcinacije posebno među mlađima, ali i primene treće doze vakcine. Premijerka Ana Brnabić kaže da je imala sastanak sa nacionalnim timom za imunizaciju i da je razgovor bio o trećoj dozi vakcine.

- Tim za imunizaciju trenutno vodi svoje studije, takođe gledaju i analize proizvođača vakcina, ali i praksu nekih drugih zemalja i preporuke SZO. Dogovor je da će do 23. jula dati svoje mišljenje Kriznom štabu, koji će do 1. avgusta dati svoju preporuku za primenu treće doze - rekla je premijerka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Treća doza vakcine gotovo da više nije upitna i ne samo u Srbiji. Jedino što se trenutno istražuje u svetskim centrima je mešanje različitih vakcina i kome sve davati treću dozu. Za sada je završena i objavljena Oksfordska studija u kojoj je ispitivano mešanje fajzera i astra zeneke. Ispitivanje je rađeno na starijima od 50 godina a obuhvaćeno je 850 dobrovoljaca.

Kako bi se bolje razumeli rezultati studije potrebno je znati da imunski odgovor ima dva kraka - antitela ono što najčešće proveravamo, ali bitniji je onaj drugi, T ćelijski odgovor. Istraživanje oksfordkih naučnika je pokazalo da kada je reč o klasičnom odgovoru (antitela) najbolja kombinacija od proučavanih je Fajzer - Fajzer. Međutim, za T limfocitni pokazalo se da je nešanje vakcina delotvornija i to kada se prvo primi Astra pa Fajzer.

Domaća nacionalna zdravstvena tela za sada nemaju mnogo izbora, posebno jer je kod nas najviše vakcinisanih građana primilo Sinofarm, a konkretnog istraživanja još nema. Bahrein je jedini kombinovao Sinofarm koji su njegovi građani primili u dve doze i dao treću Fajzer. Međutim, mora se priznati ovo je urađeno bez istraživanja, praktično na divlje. Izvor Blica kaže da je u Nemačkoj bilo poprilično cepljenja Sputnjikom i da se očekuje da će tamošnji stručnjaci uskoro izaći sa istraživanjem kombinacije ruske vakcine sa nekim drugim proizvođačem pretpostavlja se Fajzerom.

Pitanje da li treću dozu da primaju svi ili samo ugrožene kategorije i koje. Neke zemlje već koriste mešane doze. Španija i Nemačka nude vakcinu Fajzer ili Modernu kao drugu dozu mlađim ljudima koji su već primili prvu dozu vakcine Astra Zeneka, usled zabrinutosti zbog retkih, ali ozbiljnih krvnih ugrušaka, a ne zbog efikasnosti.

Farmaceutska kompanija Fajzer kliničko ispitivanje treće doze vakcine počela je u februaru 2021. godine. Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla rekao je da će građanima najverovatnije biti potrebna treća doza šest do 12 meseci nakon primljene druge doze, kao i dovakcinacija svake godine zbog pojave novih varijanti korona virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading