ŠTA JE SVE BESPLATNO I JEFTINIJE? Vodič o pogodnostima koje Beogradska kartica pruža građanima!

Autor:

Vesti

13.07.2021

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradska kartica zamenila je Busplus, a njeni korisnici imaće brojne pogodnosti.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ


Svi sugrađani, uključujući i penzionere, koji od prošle srede za prevoz u javnim gradskim vozilima koriste novu personalizovanu "Beogradsku karticu" sa kupljenom mesečnom kartom za tekući mesec, već danas mogu da za samo jedan dinar koriste termine za plivanje na zatvorenim bazenima gradskih centara. Pored toga, njima je obezbeđen i popust za ulazak u zoološki vrt, gde je redovna cena karte 550 dinara, a uz personalizovanu "Beogradsku karticu" cena će biti 350 dinara.

Naši najstariji sugrađani moći će da uz novi sistem vožnje ostvare i određene popuste pri kupovini karata za pozorišta, bioskope, muzeje, za plaćanje računa Infostana i računa u ugostiteljskim objektima i prodavnicama.

Kako funkcioniše

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević objašnjava da nova "Beogradska kartica" funkcioniše po principu dva novčanika, što znači da se koristi dvostruko.

Na jedan novčanik uplaćuje se karta za prevoz, dok će drugi služiti za ostvarivanje određenih benefita, odnosno plaćanje određenih usluga koje grad bude u budućem periodu obezbedio za građane. On će moći da se dopunjuje i tako plaća korišćenje javnih bicikala, parkinga i ostalog što bude bilo obuhvaćeno ovom karticom. Međutim, ovaj princip biće dostupan samo sugrađanima koji poseduju novu "Beogradsku karticu", pošto stare personalizovane "BusPlus kartice" nisu izrađene tako da imaju tu mogućnost – ističe Vasiljević.

Cena nove nepersonalizovane "Beogradske kartice"

Gradski sekretar za javni prevoz navodi da je cena nove "Beogradske kartice" ostala ista kao i stara "Busplus kartica", koja je još uvek u upotrebi.

Cena prevoza je ostala ista za sve korisnike usluga, pa tako cena nepersonalizovane kartice iznosi 250 dinara, a jedna dopuna, odnosno 90 minuta vožnje košta 89 dinara. Kartica se može dopunjavati po potrebi, a rok važenja joj je tri godine. Penzioneri ne treba da budu zabrinuti, pošto je godišnja karta za njih i dalje 407 dinara za sva lica starija od 65 godina. Oni takođe mogu da koriste svoje kartice do isteka važnosti – objašnjava Vasiljević.

Do kada važe "BusPlus kartice"

Sve kartice koje su izdate i koje građani poseduju kod sebe važe do isteka važnosti same te kartice, odnosno tri godine od kada je kartica izdata.

Građani i dalje mogu da se voze i dopunjuju staru "BusPlus karticu". Uopšte nema razloga da žure sa zamenom starih kartica, da ne bi došlo do nepotrebnih gužvi i stvaranja redova, pogotovo sada kada su velike vrućine, ali takođe i iz epidemioloških razloga – savetuje Vasiljević.

On dodaje da se "Beogradska kartica" može kupiti i dopunjavati na svim prodajnim mestima na kojima se to činilo i sa starom "BusPlus" karticom.

Građani treba da znaju da popusti i benefiti koji se ostvaruju uz "Beogradsku karticu" važe i uz postojeću "BusPlus karticu" sve dok je u roku važenja.

Postojeća kartica daje iste mogućnosti kao nova "Beogradska kartica". Svako ko poseduju tekuću mesečnu karticu može da ostvari popuste za korišćenje bazena i za ulazak u zoološki vrt po povoljnijoj ceni, a od jeseni će biti i druge pogodnosti – tvrdi gradski sekretar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

13.07.2021 06:46

Hoce li postojati mobilna aplikacija za kupovinu karata?