OVO SU SIMPTOMI DELTA SOJA KORONE! Dr Jovanović upozorava: Ova GRUPA LJUDI je posebno na UDARU!

Autor:

Vesti

02.07.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članica kriznog štaba virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta koronavirusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ona je objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

- Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju - navela je Jovanovićeva, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP,Pixabay

Evropa se ponovo zaključava

Delta soj koronavirusa preti da dovede do novog zaključavanja Evrope. U Izraelu, koji ima 85 odsto vakcinisanih, naglo raste broj novozaraženih, zbog čega vlasti razmatraju ponovo uvođenje oštrijih mera. Portuglaska vlada je saopštila da se od petka od 23 časa do pet sati ujutru uvodi policijski čas u 45 visokorizičnih opština zbog najteže situacije sa koronom u Portugalu od januara. Nemački eksperti upozoravaju da bi širenje delta soja moglo ponovo vratiti restrikcije, dok su italijanske vlasti zabranile dolazak Britanaca na utakmicu između Engleske i Ukrajine, koja se igra u Rimu zbog straha od širenja delta soja, koji je okupirao Veliku Britaniju. Problema ima i u Moskvi, a zamenica gradonačelnika rekla je da će učiniti sve da bi izbegli zatvaranje ruske prestonice.

- Pretpostavljam da će krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera - poručila je Jovanovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Simptomi delta soja

- Kijavica

- Bol u grlu

- Glavobolja

- Bez gubitka čula ukusa i mirisa

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od obolevanja od novog soja koronavirusa.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

Radovanoviću, šta to pričaš?

Primarijus dr Tomislav Radulović, stručnjak za imunizaciju:

- Dr Radovanovića dobro poznajem i ne želim da komentarišem to što je rekao jer ne znam zašto to tako kaže. Međutim, činjenica je da su Kinezi rešili problem sa koronom upravo ovom vakcinom, u Emiratima, koji mogu da kupe i plate zlatom bilo koje cepivo, takođe se vakcinišu sinofarmom. To vam sve govori. Svaka vakcina na svetu ima određene nuspojave, ali je činjenica da cepiva protiv korone, pa i sinofarm, smanjuju mogućnost od komplikacija koje imaju nevakcinisani. Evo moj primer, kao dijabetičar od 83 godine i u kolicima, s gomilom propratnih bolesti, vakcinisao sam se prvom dozom kineskog cepiva i posle toga dobio koronu. Ali verujem da mi je ova vakcina spasla glavu jer ko zna da li bih preživeo da uopšte nisam bio vakcinisan.

- Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja - kaže Jovanovićeva.

Podsetivši da osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane, apelovala je na ljude koji putuju da se vakcinišu da ne bi imali probleme i da u našu zemlju ne bi unosili novu varijantu virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Kon: Novi talas je izvestan

Epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon kaže da je i dalje potrebno poštovati mere.

- Delta soj je trenutno dominantan u svetu - ukazao je Kon i dodao da nije problem novi soj nego nedovoljan broj vakcinisanih.

On je naglasio da je značajno da se u naredna dva meseca vakcinišu mladi ljudi, stariji od 12 godina, da bi bili daleko mirniji kada je u pitanju delta soj koronavirusa.

- U ovakvoj situaciji sasvim sigurno očekujemo još jedan talas - zaključio je Kon.

Jovanovićeva je rekla da je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravile u Rusiji i vratile se u Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Миомир Милошевић

29.09.2021 18:41

Ја просто не могу да верујем шта све и ко прича,изгледа хвале им неки ОПИТНИ,мишеви,ваљда се тако каже. СТРШНО