DA LI TURCI VARAJU TURISTE ZA PCR? Traže test i za decu

Autor: Ana ĐELIĆ

Vesti

17.06.2021

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska i dalje, uprkos zvaničnom saopštenju, traži PCR test za decu koja putuju sa vakcinisanim roditeljima, saznaje Srpski telegraf. Naime, srpski bračni par koji je poslovno putovao ovih dana u Tursku u pratnji dvoje maloletne dece, ipak je morao da obezbedi i PCR test za decu, i to po ulasku u zemlju.

DŽABA UVERENJA 

- Obavešteni smo da nam za dvoje dece koja su mlađa od 12 godina, a putuju sa nama, ne treba PCR test budući da ne samo što u ovu zemlju putujemo supruga i ja poslovno već smo oboje i vakcinisani i revakcinisani i ta uverenja smo priložili. I pored toga doveli su nas u neprijatnu situaciju odmah po ulasku u zemlju. Iako se nismo nadali, tražen nam je negativan PCR test i za decu. Više nas Turska neće videti - za Srpski telegraf objašnjava ogorčeni otac dvoje maloletne dece.

U saopštenjima se pak navodi da deca mogu da putuju u Tursku bez PCR testa isključivo u pratnji roditelja koji su revakcinisani, ali ne i drugih članova porodice. To se jedino ne odnosi na vakcinu astrazeneka, za koju je dovoljna i samo prva doza vakcine. Iako je procedura ispoštovana, pokazalo se na delu da za ulazak u Tursku to nije dovoljno što se dece tiče.

Batajnica: Na respiratoru momak od 30 godina

Direktorka KOVID bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević zadovoljna je što broj zaraženih koronom opada, ali upozorava da još nije vreme za opuštanje. Ona ističe da niko od onih koji trenutno leže kod nje u bolnici nisu vakcinisani, što dokazuje opravdanost kampanje za vakcinaciju. A sve je više i mlađih.

- Trenutno najteži pacijent ima samo 30 godina, borio se osam dana i stavljen je na respirator, a bio je potpuno zdrav - kaže doktorka.

Da nije mnogo bolje ni kada se uđe u Tursku, svedoči i neprijatno iskustvo grupe turista koji su nagrabusili u Alanji. Oni su se prvenstveno žalili na nehigijenske uslove smeštaja, nedostatak hrane, ali i to da ležaljki na plaži koje su bile uračunate u smeštaj nema ni blizu dovoljno da bi bio zadovoljen kapacitet gostiju hotela.

HOROR U HOTELU

- Umesto u sedam časova, u sobe smo ušli u 10 jer nisu bile spremne, a po ulasku sledi šok. Prljavo, prašnjavo, sa papirima i otpacima na podu, kupatilo smrdljivo. Sutradan nam sređuju sobu i još jednom tek posle sedam dana. Toalet-papir tražimo na recepciji jer ga nije bilo. Svetla po hodnicima nisu radila, toaleti u hodnicima i oko bazena smrdeli su jezivo - svedoče naši turisti.

Danima, kažu, nije bilo kafe i mleka, ali ni kolača.

- Na naše nerviranje i zahteve vratili su aparat za kafu i lubenice za obrok. Sam koncept ol-inkluziv zasniva se na principu ko dođe u prvih deset minuta, taj jede glavno jelo, zato su redovi ogromni i nedostojni čoveka. Salate se sastoje od povrća od prethodnog dana, patlidžan od ručka je posle tri dana bio salata. Higijena konobara je strašna, a oni su i konobari i čistači i perači sudova i sve što zatreba. Rade u prljavim majicama, sve se pipa rukama bez rukavica. Naravno, posle 45 minuta nema više hrane i ona se vrlo slabo dopunjuje, i to samo salate. Odgovor Turaka je: "Finiš, finiš." Sveukupno teško poniženje - istakao je jedan od sagovornika.

Šta treba za ulazak

Svi putnici koji planiraju da putuju u Tursku dužni su da pokažu dokument izdat od zvanične, nadležne institucije, koji potvrđuje da su bili vakcinisani najmanje 14 dana pre dolaska u Tursku ili da su preležali KOVID-19 u poslednjih šest meseci pre ulaska u Tursku.

U slučaju da ne poseduju neki od navedenih dokumenata neophodno je pokazati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Test mora da sadrži QR kod, koji skeniranjem pokazuje informacije o putniku.

Naglašeno je da je ovakav test neophodan samo u slučaju odsustva uverenja o vakcinaciji, koji je kod ovog bračnog para iz Srbije ispoštovan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading