ZELENI PASOŠ SA SVIM VAKCINAMA: EU će priznati Sputnjik-V i Sinofarm

Autor:

Vesti

05.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po zemljama Evropske unije nesmetano ćemo moći da putujemo bez obzira na to koju smo vakcinu primili iako se iz saopštenja Evropske komisije (EK), objavljenog pre dva dana, može zaključiti da kineska i ruska vakcina neće biti na spisku podobnih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako saznaje Srpski telegraf, ne samo da je svakoj zemlji ostavljeno da sama za sebe napravi spisak vakcina s kojima se može putovati već će i EU revidirati stav nakon što Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izda odobrenje za hitnu upotrebu sputnjik-V i sinofarma, a to će se dogoditi veoma brzo. Svakako pre letnje sezone.

Time padaju u vodu zebnje mnogih državljana Srbije koji su primili rusku ili kinesku vakcinu, ali i zluradi komentari nekih koji su pogrešno protumačili (svesno ili nesvesno) saopštenje EK.

Podsetimo, predlog EK, objavljen u ponedeljak, podrazumeva da će svi koji su revakcinisani nekom od vakcina protiv KOVID-19, registrovanom u Evropskoj agenciji za lekove (EMA), moći da putuju bilo gde u EU. Predlog se, kako je dodatno pojašnjeno, ne odnosi samo na državljane zemalja EU već i na one koji su iz takozvanih trećih država, među kojima je i Srbija.

Primena novih mera o putovanju u EU početkom junaPRECIZNI ROKOVI

 

Evropska komisija navela je da vakcinacija (tačnije revakcinacija) mora biti obavljena 14 dana pre puta, a odnosi se na cepiva kompanija "Fajzer", "Moderna", "Astrazeneka" i "Džonson i Džonson". Tu dolazimo do zamke u koju su mnogi upali, smatrajući da se pravilo odnosi isključivo na ove vakcine. Ipak, nije tako...

Austrijanci presekli: Povlastice za vakcinisane i one koji su preboleli

Austrijski parlament usvojio je propise kojima se izjednačavaju u pravima osobe koje su vakcinisane, testirane i izlečene od koronavirusa. Vakcinisani će tako moći od 19. maja, kad budu otvoreni ugostiteljski objekti, hoteli i kad počnu sportske manifestacije, da ih posećuju i koriste bez posedovanja negativnog testa.

Za izmenu zakona koji to omogućava glasale su sve parlamentarne stranke, izuzev Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je oštro napala predlog vlade.

Detalji izjednačavanja vakcinisanih, izlečenih i testiranih tek će biti precizirani uredbom ministarstva zdravlja.

Prema najavama vlade, nakon 21. dana od prijema prve doze vakcine građani neće više morati da se testiraju da bi koristili usluge frizera, masera, salona lepote ili da bi otišli u restoran, na odmor u hotel u Austriji. Ista prava dobiće i osobe koje su preležale koronu u poslednjih šest meseci.

Kao što smo objasnili, svaka zemlja moći će ovu listu da proširuje bilo kojim vakcinama, pa je tako, na primer, Grčka već priznala sinofarm i sputnjik-V, da ne pričamo o Mađarskoj, u kojoj je najviše ljudi cepljeno upravo kineskom vakcinom. Tu su i druge zemlje, pre svega, one turističke, koje sebi neće dozvoliti da ostanu bez ogromnih para koje im donose gosti iz inostranstva, pa i Rusi i Kinezi, koji su svi vakcinisani domaćim vakcinama. Takođe, i sputnjik-V i sinofarm su uveliko u proceduri u SZO i uskoro treba očekivati odobrenje za njihovo korišćenje, što će i najrigidnije države EU naterati da ih uvrste na spisak za putovanja.

SZO: Za nekoliko dana odluka o sinofarmu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučiće ove sedmice da li će odobriti kineske vakcine sinofarm i sinovak za hitnu upotrebu. Marianđela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup lekovima, vakcinama i farmaceutskim proizvodima, kaže da je potrebno doneti neke konačne smernice pre nego što savetodavna grupa bude donela konačnu odluku o dvema kineskim vakcinama.

SVIMA NA VOLJU

Putnici će, inače, kako je saopšteno, dokazivati da su vakcinisani digitalnim zelenim sertifikatom, koji je u pripremi na nivou EU, ili nekom drugom potvrdom koju izdaju države i koja bi trebalo da bude prihvaćena širom EU.

Fajzer vrlo brzo i za mlađe od 16

Vakcina fajzer vrlo brzo će biti odobrena za upotrebu i kod mlađih od 16 godina, odnosno za decu uzrasta od 12 do 15 godina. Ovo cepivo, koje su zajednički razvili Amerikanci i Nemci, najbliže je dobijanju takvog odobrenja, s obzirom na to da su sva ispitivanja pokazala da su nuspojave podjednako retke ili čak i ređe nego kod starije populacije.

Na osnovu rezultata sprovedenih studija, "Fajzer" je podneo zahtev američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), poznatoj po strogim kriterijumima, da se proširi upotreba njihove vakcine i na decu od 12 do 15 godina. Vrlo brzo, kako najavljuju, tražiće isto odobrenje i za još mlađi uzrast.

U Srbiji, trenutno, dozvoljeno je da fajzer prime svi koji imaju 16 i više godina.

- Predlažemo da ljudima koji su vakcinisani putovanja ne budu ograničena. Dakle, trebalo bi da im se omogući da dođu u EU. Međutim, ta preporuka ne znači da bi takve putnike trebalo izuzeti iz mera koje se odnose na testiranje i karantin. Takva odluka je i dalje u rukama država članica i ukoliko neka od njih smatra da su i te mere neophodna, mi je u tome podržavamo. Dodao bih još i da se predlog zelenog digitalnog sertifikata za putovanja u EU ne odnosi samo na one koji su vakcinisani već i na one koji su testirani ili su se oporavili od koronavirusa - rekao je Adalbert Janc, portparol EK za evropske poslove.

Poslednju reč, ipak, daće Evropski savet. Prvo će se danas o svemu izjasniti ambasadori EU, a finalna odluka biće doneta krajem meseca na sednici šefova vlada i država članica EU. Primena novih mera očekuje se početkom juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading