Sin heroja Milenka Pavlovića o poslednjem susretu sa ocem: Bio sam napolju kada je stradao!

Autor:

Vesti

03.05.2021

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pukovnik Milenko Pavlović poginuo je pre 22 godine, a njegov sin Nemanja je u tada bio devetogodišnjak, koji pojma nije imao šta je rat.

RepublikaFoto: Public
Pukovnik Milenko Pavlović

- Tatu sam poslednji put video 2. maja 1999. Bio je umoran, zabrinut. Kad je odlazio, nije nam ni mahnuo. Bio sam napolju kad je stradao, a kad sam se vratio kući, video sam njegove kolege. Tek uveče sam saznao da tate više nema - priča Nemanja.

Nemanjin otac posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja, ali, nažalost, nikad nije dobio Orden narodnog heroja. Iako tu titulu nema, Milenko je očima svojih sinova Srđana i Nemanje, supruge Slavice, i srcima građana Srbije, heroj bez premca.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nemanja je bio devetogodišnjak kada mu je otac poginuo

Kobnog dana, kada je stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, dežurao je na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Odmah je pozvao svog zamenika i naredio mu da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti. Samo 10 minuta nakon poziva, Milenko je bio na pisti aerodroma u Batajnici. Prišao je „migu 29" i iz kokpita izvukao kolegu uz reči: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Sa piste je poleteo u pravcu Valjeva, a odatle u legendu.

Stradao je boreći se sam protiv 16 agresorskih aviona. Napadu je odolevao punih 12 minuta, a onda su njegove kolege čule samo dve reči: „Imaju me"...

Nemanja je u tim trenucima bio devetogodišnjak, koji pojma nije imao šta je rat. Danas, osim očevog groba, srce mu je puno ponosa kada se o Milenku govori, piše Kurir.

- Kada sam imao četiri godine naučio sam da skijam, a tata me je kroz igru na žičari na Kopaoniku naučio tablicu množenja. Kad se setim detinjstva sa njim, pred očima su mi letovanja, učenja, skijanja. Neću ih zaboraviti, kao ni odlaske na aerodrom Batajnicu, koji sada nosi njegovo ime "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" - priča mladi Nemanja.

Kako kaže, odrastanje uz čoveka takvog čoveka bilo je specifično.

- Otac se bavio posebnim poslom kojim mogu samo odabrani da se bave. Sport sam zavoleo uz njega, često smo igrali i gledali fudbal zajedno - zaključuje Nemanja.

Podsećanja radi, o Milenku Pavloviću snimljen je dokumentarni film, u rodnom Gornjem Crniljevu podignut je spomen-kompleks, u Valjevu i Bujačiću spomenici. Glavna ulica u Batajnici nosi njegovo ime. I aerodrom Batajnica sada nosi njegovo ime "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Milenkove nagrade:

- Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima

- Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena

- Orden za hrabrost

- Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja

- Posthumno mu je dodeljen Zlatni letački znak

- U njegovu čast podignut je spomenik u Valjevu, ali i spomen-kompleks u Gornjem Crniljevu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading