TINEJDŽERI NA UDARU KORONE! Najkritičniji pacijent ima 15 godina

Autor: Republika

Vesti

07.04.2021

08:42

Do sada je kovid bio "rezervisan", ipak, za odrasle. Međutim, s pojavom mutiranog soja na udaru virusa posebno su tinejdžeri. U ovoj dobi zabeležene su obostrane upale pluća i srednje teške kliničke slike.

youtube.com/printscreen
dr Olivera Ostojić

Na dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju 25 dece sa korona virusom, što je duplo veći broj nego prethodnog meseca.

Načelnica Dečje bolnice KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić izjavila je da je u toj ustanovi trenutno na lečenju 25 zaražene dece, 40 odsto više nego u martu. Ona je, gostujući na televiziji Pink, rekla da su na povećan broj dečjih kovid pacijenata najviše uticali novi sojevi koronavirusa.

- Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina - rekla je.

Očigledno je, dakle, da su novi sojevi virusa, poput britanskog, zarazniji za decu, ali i da tinejdžeri češće oboljevaju jer se slabije pridržavaju mera.

Dodaje da su deca različitog uzrasta, od nekoliko dana do 17, 18 godina.

pixabay.com
Tinejdžeri na udaru korone

Kako je rekla, sve bebe koje su kovid pozitivne su dobro i svaka se posle izvesnog vremena otpusti kući u dobrom opštem stanju.

Bebe su izgleda najjača karika. Od marta prošle godine prošlo je puno beba kroz bolnicu i sve su dobro, trenutno nemaju nikakve dugoročnije komplikacije - rekla je doktorka Ostojić.

Navela je da upalu pluća imaju starija deca, tinejdžeri, koji u bolnicu dolaze sa temperaturom, malaksalošću, kašljem, a u nekom procentu oni koji imaju tzv. multisistemski inflamatorni sindrom.

- To je ozbiljnija bolest koja se manifestuje sa izrazito povećanim laboratorijskim analizama, tačnije preteranim odgovorom imunog sistema na korona infekciju, kaže Ostojić.

Ukazuje da takvi pacijenti uspešno završe lečenje, bez komplikacija.

Doktorka Ostojić kaže i da za sada neće biti vakcinacija dece i ističe da je neophodno da vakcinu protiv korona virusa primi što veći broj populacije starije od 18 godina.

 

Komentari (0)

Loading