DANAS JE SVETI TEODOR: Veruje se da rešava jedan zdravstveni problem ukoliko mu se pomolite!

Autor:

Vesti

02.03.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Teodora Tirona.

RepublikaFoto: youtube.com/Kruna Mog Cara
Sveti Teodor Tiron

Tiron znači regrut. Tek što je sveti Teodor stupio u vojsku u gradu Amasiji otpoče gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom.

Budući da Teodor nije hteo da krije da je i on hrišćanin, izveden je na sud i bačen u tamnicu koju su zaključali i zapečatili. To su učinili jer su uradili da bi ga izgladnjivali. Međutim, tamnici se javi Teodoru sam Gospod Hristos i ohrabri mučenika svoga govoreći mu: "Ne boj se, Teodore, Ja sam s tobom, ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima". Potom se pojavi mnogo anđela u tamnici, koja odmah zasija. Stražari tamnički ugledaše anđele u belo odevene, i uplašiše se. Potom su Teodora izveli na istezanje i osudili ga na smrt. Bio je bačen u oganj, nakon čega je preminuo. To se desilo 306. godine.

Teodorove mošti sada se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, zadužbini Đurađa Brankovića.

Tropar (glas 2):

Velija vjeri ispravljenija, vo istočnicje plamene, jako na vodje upokojenija, svjatij velikomučenik Teodor radovašesja; ognjem bo vsesožegsja jako hljeb sladkij Trojice prinesesja, togo molitvami Hriste Bože spasi duši našja.

Veruje se da je Sveti Teodor Tiron zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

Takođe, u pojedinim delovima Srbije veruje se da molitvama ovom svecu možete da se izlečite od nesvestice (padavice).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading