DANAS SLAVIMO SVETOG AKSENTIJA: Evo šta treba da uradite da bi vam SVAKA želja bila ISPUNJENA!

Autor:

Vesti

27.02.2021

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crkva i vernici danas slave sećanje na prepodobnog Aksentija, hrišćanskog svetitelja koji je živeo u 5. veku prvo u Carigradu, a potom i na gori blizu Halkidona.

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Prepodobni Aksentije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave sećanje na prepodobnog Aksentija, hrišćanskog svetitelja koji je živeo u 5. veku prvo u Carigradu, a potom i na gori blizu Halkidona.

Predanje kaže da je prepodobni Aksentije bio veoma bogati vlastelin u Carigradu u vreme cara Teodosila Mlađeg. Ipak, u jednom trenutku rešio je da to sve odbaci – zamonašio se i potpuno povukao iz javnog života.

Ipak, kada ljudi počeše da govore o njemu kao o velikom čudotvorcu i velikom mudracu, on pobeže od ljudskih pohvala iz Carigrada i nastani se na jednoj gori blizu Halkidona, koja se posle prozva Aksentijeva gora.

Prema priči, Aksentije ni tu dugo nije ostao skriven od ljudi… Pronašli su ga neki čobani, a kako se i u tim krajevima pročuo kao veliki čudotvorac, ubrzo narod krete da dolazi i da mu dovoditi bolesnike na isceljenje.

I on isceli mnoge – slepome povrati vid, gubave očisti, otera demone iz zaposednutih… Sve ovo, činio je u ime Hrista i naročito pazio da se čuda ne pripišu njemu neko Bogu. Predanje kaže da je mnoge iscelio upravo tako što bi u njima učvrstio hrišćansku ljubav i onda im govorio da će im Bog dati po veri i pravdi uz reči: "Isceljuje te Gospod Isus Hristos!"

Prepodobni Aksentije je učestvovao na IV vaseljenskom saboru u Halkidonu i zabeleženo je da je tamo silno štitio pravoslavlje od jeresi Evtihijeve i Nestorijeve.

Nakon svega toga, već u dubokoj starosti, Aksentije je preminuo 470. godine. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 14. februara po crkvenom, a 27. februara po gregorijanskom kalendaru.

Zato što je prepodobni Aksentije čitav život proveo u molitvi i, iako je često bio okružen ljudima koji su tražili njegovu pomoć, zapravo čeznuo za osamom, u nekim krajevima Srbije stariji kažu da na današnji praznik svako treba da se uzdrži od skitanja i da dan provede kod kuće i pored porodice.

Jedino mesto koje svaki vernik treba da obiđe je crkva gde u znak sećanja na prepodobnog Aksentija treba da zapali sveću i izgovori ovu molitvu:

"Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Avksentije. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje."

Veruje se da će svaka želja koju u tom trenutku poželite biti ispunjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading