LJUDI, OVO JE LUDILO! Stepinac proglašen za sveca usred Srbije!

Autor:

Vesti

25.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katolička župa u Baču, nadomak Novog Sada, štampa kalendar u kom je 10. februar obeležen kao praznik posvećen ideologu NDH!

Foto: youtube.com/RTS
Alojzije Stepinac

Dok se Srpska pravoslavna crkva, ali i država Srbija, svim silama bore protiv toga da Pavelićev kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen za sveca, u mestu Bač, nedaleko od Novog Sada, Rimokatolička crkva Svetog apostola Pavla već ga je promovisala kao takvog , iako je bio osvedočeni saradnik ustaša i zagovornik pokatoličavanja Srba tokom Nezavisne Države Hrvatske.

Naime, ova župa u Baču izdaje godišnje verske kalendare, u kojima je Stepinac, praktično, proglašen svecem budući da je upisano njegovo ime iako se radi o čoveku koji je umešan u najstrašnije zločine nad srpskim narodom. Da skandal bude teži, ovaj samostan je obnovljen novcem koji je donirala država Srbija.

RepublikaFoto: Republika

Pojedinci iz krugova Katoličke crkve sa kojima smo kontaktirali pokušali su to da opravdaju činjenicom gde je Stepinac u Hrvatskoj proglašen za blaženog, međutim, svi verski analitičari u Zagrebu od kojih smo zatražili tumačenje potvrdili su nam da je to što se nečije ime našlo u crkvenom kalendaru nepobitan dokaz da ga oni koji su kalendar izdali smatraju za sveca.

Umro u kućnom pritvoru

* Jugoslovenski sud ga je 1946. osudio kao ratnog zločinca zbog saradnje s ustašama

* U oktobru 1946. osuđen na 16 godina zatvora

* Zbog različitih pritisaka pušten iz zatvora Lepoglava u kućni pritvor

* Papa Pije XXII ga 1952. imenovao za kardinala

* Preminuo 1960, tokom boravka u kućnom pritvoru

* Papa Jovan Pavle II ga 1998. proglasio za mučenika i beatifikovao u Mariji Bistrici

* U julu 2016. Županijski sud je u celosti poništio presudu

DVOSTRUKA IGRA

Datum 10. februar, koji je i datum kada je preminuo Stepinac, označen je u ovom verskom kalendaru, a Hrvati, čekajući da bude proglašen svecem, praznuju dan njegove smrti kao Stepinčevo, obeležavaju ga misama i slave ga kao pravednika i mučenika. Dok Hrvati zatvaraju oči, brojne istorijske činjenice i dokazi govore u prilog tome da je Stepinac bio uključen u genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Svedok: Lično ubijao decu

Stepinac se sa Antom Pavelićem se sastao već 16. aprila 1941, četiri dana posle proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Tom prilikom ga je blagoslovio rečima:

- Dok vas mi srdačno pozdravljamo, kao glavu NDH, mi molimo boga zvezda da svoj nebeski blagoslov da vama, vođi našeg naroda.

U pismu papi pohvalio se da je do maja 1942. u Hrvatskoj pokatoličeno najmanje 250.000 Srba, pokrštavanje je bilo nasilno, a mnogi su, i pored toga, ipak bili ubijeni. Vaso Kondić iz potkozarskog sela Sladinje, koji je kao sedmogodišnje dete bio u Jasenovcu, ispričao je da je Stepinac ne samo dolazio u logor već i lično ubijao decu Srba i Jevreja.

Župa: Držimo ga tamo, kao i druge

Iz župe Sveti Pavle dobili smo ovakav odgovor:

- Vidite koliko ima svetaca u kalendaru, tu su razna imena, tog datuma se slavi taj svetac i upisan je tamo, mi njega držimo tamo, kao i druge, ništa posebno da ga reklamiramo niti ne reklamiramo. Mi ne pravimo izbor koga ćemo da stavimo, a koga ne. Dobro, vi se borite protiv toga, mi se ne borimo ni protiv čega - naveli su iz župe.

Na pitanje postavljeno opštini Bač u mejlu nismo dobili odgovor do zaključenja ovog broja.

Željko Injac, novinar i verski analitičar, za Srpski telegraf komentariše.

RepublikaFoto: youtube.com/B92 TV
Željko Injac

- Njih nikada nije bilo briga kako će u Srbiji neko da reaguje i oseća se. Stepinac je proglašen za blaženog, to je prvi korak u nekom proglašenju za svetitelja, to je nešto što je uradio papa i na taj način je izašao u susret Hrvatima. Međutim, značaj Stepinca nije za celu Katoličku crkvu isti, nekako su to ovi iz Vatikana uradili da bude regionalni. To što ga je Katolička crkva proglasila blaženim je pandan svecima u pravoslavnom crkvenom kalendaru.

Porfirije sprečio kanonizaciju

Mešovita komisija Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije imala je seriju dijaloga o ratnoj ulozi Alojzija Stepinca, gde su srpske vladike iznosile argumente o Stepinčevoj ulozi u progonu, pokatoličavanju i ignorisanju zločina na prostorima NDH. Jednogodišnji dijalog dveju crkava o ulozi kontroverznog hrvatskog nadbiskupa, kao rezultat, doneo je stav pape Franja da Stepinac u dogledno vreme neće biti proglašen za svetitelja. Kako je Srpski telegraf već pisao, jednu od ključnih uloga u donošenju takve odluke imao je sadašnji patrijarh, a tada mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

DRŽAVA DA REAGUJE

Borba za status sveca Stepinca u Katoličkoj crkvi je nešto protiv čega se Srpska pravoslavna crkva uporno bori, budući da ga je jugoslovenski sud 1946. osudio zbog saradnje sa ustašama i obeležio kao ratnog zločinca. Insistiranje na njegovom proklamovanju u sveca i promovisanje jedne takve proustaške ličnosti je u potpunoj suprotnosti sa srpskim interesima.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da je reč o mržnji prema Srbima, što bi trebalo prepoznati i onemogućiti.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- Mislim da Srbija treba da donese zakon o antisrbizmu, kao što postoji Zakon o antisemitizmu, koji kažnjava negiranje genocida, isto tako da postoji zakon kojim bi bilo jasno definisano šta predstavlja širenje mržnje prema Srbiji i negiranje genocida tokom postojanje NDH. Svako takvo ponašanje mora da se sankcioniše na isti način, kao što se kažnjava i ispoljavanje antisemitizma. Mislim da država hitno mora da reaguje i donese zakon o antisrbizmu i onda se takve stvari više neće dešavati - zaključuje Anđelković za Srpski telegraf.

Amerikanci i Britanci pustili Antu Pavelića

Ni Amerikanci ni Britanci nisu želeli da uhapse Antu Pavelića 1947. iako su znali čak i broj sobe u Vatikanu u kojoj se nalazio, pišu hrvatski mediji i dodaju da su ga Britanci imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali da su ga pustili.

Hrvati se pozivaju na dokumenta CIA iz pomenute godine, s kojih je sada skinuta oznaka tajnosti i u kojima se tvrdi da je postojao prećutni dogovor da Pavelića ne hapse. Izvesni američki pukovnik Blunda u izveštaju kaže da su Britanci "nezgodan" zadatak hteli da uvale svojim saveznicima.

- Takav plan nama nije od koristi, budući da za naše obaveštajne agencije radi veliki broj Hrvata, od kojih je većina lojalna Pavelićevom antikomunističkom delovanju i katoličkom fanatizmu - napisao je Blunda.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading