POVODOM GODIŠNJICE BALKANSKIH I PRVOG SVETSKOG RATA: Nova knjiga akademika Darka Tanaskovića "Pusto tursko"

Autor: Republika

Vesti

09.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz štampe je izašla knjiga ,,Pusto Tursko", čiji je autor akademik Darko Tanasković. Knjigu su objavili Institut za političko umrežavanje zajedno sa Institutom za evropske studije i Informatika AD Beograd.

Foto: Promo
Naslovnica knjige"Pusto tursko"

Vrlo sadržajne recenzije su napisali dr Miša Đurković, dr Saša Gajić I Vojislav Lalić.

U studiji profesora Tanaskovića sabrani su radovi nastali nakon objavljivanja prvog izdanja knjige Neosmanizam. U prvom delu nalazi se nekoliko naučnih radova koji su nastajali povodom obeležavanja godišnjice balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. U drugom delu su duži publicistički tekstovi koji su nastajali kao reakcija na određene provode i događaje povezane sa turskom spoljnom ili unutrašnjom politikom. Sve zajedno daje jedan dobar pregled unutrašnje i spoljnopolitičke dinamike Turske tokom decenije koja je na izmaku. Tanasković vrlo objektivno ukazuje na to da snagu Turske nimalo ne smemo potceniti, što je i nedavni rat u Nagorno Karabahu, odnosno Arcahu pokazao. U Tanaskovićevom fokusu je pre svega vrlo složeno delovanje Turske na Balkanu. On dobro uočava znatno promenjen stav i retoriku nakon 2016, kada dolazi do poboljšanja odnosa sa Srbijom i srpskim narodom.

RepublikaFoto: Promo
Darko Tanasković

Mnoštvo zajedničkih reči, muzičke tradicije, turizam, investicije jesu stvari koje nas povezuju i na kojima se zaista mogu graditi i dobri budući odnosi. O svemu tome autor vrlo pažljivo i uravnoteženo svedoči u ovom radu. Najvažnija poruka je da se Turska mora ozbiljno i detaljno pratiti, da je ona za nas vrlo važan činilac koji najpre treba razumeti i proučiti da bi se zatim gradili realni odnosi i u obostranom interesu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading