Krkobabić: Usvojen novi program podrške zadrugama od 500 miliona dinara

Autor:

Vesti

09.02.2021

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je usvojen novi program podrške zadrugama za 2021. godinu i istovremeno pozvao zadrugare da se pripreme.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić

Za te namene izdvojeno je 500 miliona dinara, stare zadruge mogu da računaju na pomoć do 15 miliona, a nove na iznos do 7,5 miliona dinara.

- Program je tu, sada je sve na lokalnim samoupravama i zadrugarima - rekao je Krkobabić

Vlada Republike Srbije na sednici 4. februara 2021. godine usvojila je Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije. 

To je prvi u nizu programa za poboljšanje uslova života i rada na selu koje će u toku ove godine sprovoditi Ministarstvo za brigu o selu.

Program podrške zadrugama praktično predstavlja nastavak uspešno realizovanog projekta popularno nazvanog "500 zadruga u 500 sela", u okviru koga je sa čak 1,7 milijardi dinara podržan rad 152 zemljoradničke i poljoprivredne zadruge.

 
Ove godine za unapređenje rada zadrugama predviđeno je čak 500 miliona dinara koje će biti dodeljeni u toku 2021. godine.
RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen po jednoj zadruzi, prema uslovima konkursa koji će biti uskoro objavljen, za novoformirane zadruge  iznosi  7, 5 miliona dinara, dok  će za stare zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. 

Prioritet ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja  o dodeli finansijskih podsticaja voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije.  

Partner u izradi i realizaciji programa je, kao i do sada, Akademijski odbor za selo SANU, predvođen predsednikom akademikom Draganom Škorićem, a okosnicu saradnje sa Ministarstvom činiće edukacija, transfer znanja i novih tehnologija, kako bi se zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u Srbiji u svom poslovanju približile onima u Evropskoj Uniji, bile adekvatno pozicionirane na domaćem, ali i konkurentne na stranim tržištima, u čemu će Akademijski odbor za selo imati ključnu ulogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading