Ministarka Obradović unosi REFORME: Promene vezane za PLATE zaposlenih u državnoj upravi

Autor: Republika

Vesti

02.01.2021

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović kaže da će u fokusu njenog rada biti tri prioriteta, a to su završetak procesa reforme sistema plata, razvoj elektronske uprave i osnaživanje opština i gradova.

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Obradović

Obradović je podsetila da je Skupština Srbije izglasala novi rok za početak primene zakona kojima su uređuju plate u javnom sektoru za januar 2022. godine, odnosno januar 2023. godine za Zakon o državnim službenicima.


- Proces pripreme nije zaustavljen u prethodnih godinu dana, vođeni su razgovori sa sindikatima i drugim faktorima i uoceno je da ima tačaka koje treba promeniti. U periodu koji je pred nama, taj posao cemo završiti - rekla je Obradović za TV Pink.

Ona je najavila i da će Centralni registar stanovništva, koji obuhvata 13 služebnih evidencija, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, umrlih, potvrda o državljanstvu, biti aktiviran u martu-aprilu kada će, kako kaže, sve institucije moći iz njega da "povlače" podatke.

- Za građane to znači da, ako se prijavljuju na konkurs za posao ili imaju bilo koji upravni postupak, neće morati fizički, od šaltera do šaltera, da prikupljaju brojnu dokumentaciju, već će, jednostavno, preko e-portala i Centralnog registra stanovništva zatražiti dokument koji će država poslati u elektronsko sanduče - rekla je Obradović.
 


Pozvala je građane da provere svoje podatke u bazi Centralnog registra stanovništva, jer treba ukrstiti podatke iz 13 evidencija.

Kada je reč o Budžetskom fondu za Program za lokalne samouprave za 2021. godinu, Obradović kaže da on iznosi 460 miliona dinara, a da je realizacija poslednjeg budžeta bila 260 miliona dinara.

- Početkom januara ćemo poslati poziv za apliciranje, kako bi opštine mogle da se prijave, a sada ih pripremamo za taj trenutak, jer, ako žele da finansiramo neki ozbiljan projekat, moraju da imaju pripremljenu dokumentaciju - rekla je Obradović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading