Doktorka Gnjatović odgovorila na pitanje koje sve MUČI: Da li će preležali koronu trebati da se vakcinišu?

Autor: alo.rs, republika.rs

Vesti

26.12.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) objasnila je efekte vakcine protiv virusa korona, koja je od pre nekoliko dana počela da se primenjuje u Srbiji, kao i koliko će trajati antitela.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Marija Gnjatović

- Prema proizvođačima vakcina je efikasna 95 odsto, naravno, potrebno je da se prati. Ne zna se koliko će trajati imunitet, to će vreme da pokaže, ni proizvođačima takvi detalji nisu jasni- rekla je Gnjatović gostujući na TV Pink.

U svakom slučaju, zaštitu će pružiti.

- Pratićemo antitelni odgovor odgovor posle primanja i delotvornost. Prirodni imunitet, pokazalo se traje više meseci, kod većine pacijenata je primećeno da traje osam do devet meseci, u malom procentu se dešava da antitela nestanu - rekla je dr Gnjatović.

Dr Gnjatović je već ranije izjavila da će se na tržištu pojaviti vakcine bazirane na primeni genetskog materijala virusa, kakve su to vakcine?

Fajzerova vakcina jeste bazirana na primeni informacione RNK tehnologije, pratktično ubrizgava se genetski RNK materijal virusa koji aktivira stvaranje proteina virusa na koji će naš organizam da stvara imunitete.

 

 

 

To je spajk protein koji je ključni za ulazak virusa u ćelije domaćina. Kod nove mutacije se očekuje da će biti delotvorna, to proizvođaći tvrde.

Te mutacije su se javile na tom spajk proteinu koji izaziva imunološki odgovor, ali u mnogo manjim segmentima.

Vakcina je bazirana na produkciji čitavog spajka i na stvaranju antitela prema više tih imunogena baš na tom proteinu.

Da li bi osobe koje su preležale koronu trebalo da se vakcinišu?

- Ne bi trebalo da budu na prvoj liniji davanja, jer imaju antitela. Ali kada vakcine budu dostupnije, nije naodmet da produže imunutet i na taj način - zaključila je dr Gnjatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading