HEROJSTVO TRUDNICE U PANČEVU: Savladala KORONU POSLE 30 DANA NA RESPIRATORU! Pluća joj se nisu ni videla

Autor: T. Bujišić

Vesti

21.12.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle 30 dana na respiratoru, na koji je stavljena nakon što su je lekari porodili carskim rezom, trudnica obolela od korone dobila je najvažniju životnu bitku. Pobedila je koronavirus i za nekoliko dana biće otpuštena iz Opšte bolnice u Pančevu. Kod kuće će se pridružiti sinčiću, koji je, hvala bogu, odlično.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kovid bolnica (Ilustracija)

U moru loših vesti i tužnih priča o životima koje je odneo opaki virus KOVID-19 direktor pančevačke bolnice dr Slobodan Ovuka za naš list je ispričao i ovu sa srećnim krajem. A kraj je takav zahvaljujući, pre svega, velikom požrtvovanju i stručnosti lekarskog tima koji se izborio za pobedu života.

Kako nam je rekao dr Ovuka, respirator je nakon teškog carskog reza bio jedini izbor za ovu ženu.

- Njoj je 8. novembra urađen carski rez. Tada je priključena na respirator. Snimci njenih pluća, kao i skener koji smo ponavljali, pokazivali su da su pluća gotovo nestala, nisu se maltene mogla ni videti. Priznajem, bili smo veoma uplašeni - govori dr Ovuka za naš list.

Dr Ovuka za naš list: Ženu smo nakon carskog reza morali da stavimo na respirator. Srećom, i ona i beba su sada dobro

 

Ispostavilo se da je ova žena morala da bude priključena na respirator, koji je praktično disao umesto nje punih 30 dana. Svaki dugačak kao večnost...

- Samo snažnom voljom naših lekara, naročito anesteziologa i anestetičara, koji su svih tih dana neumorno bdili nad njom, uspela je da se izbori i pobedi virus. Prošle sedmice skinuta je s respiratora - objašnjava Ovuka.

Dve smrti u Nišu

Nisu, nažalost, sve trudnice imale sreću kao ova koja je lečena u pančevačkoj bolnici. Podsetimo, u julu je od posledica koronavirusa nakon porođaja u 26. nedelji trudnoće u Nišu preminula žena (34) iz Vranja. Beba je, srećom, preživela.

Ista zla kob zadesila je i trudnicu iz okoline Doljevca koja je, takođe u niškom kliničkom centru, dan posle hitnog porođaja, na kom je izgubila novorođenče, umrla od virusa KOVID-19.

Naš sagovornik s puno radosti, ali i ponosa u glasu, ističe da ova trudnica treba narednih dana da izađe iz bolnice i ode kući kod bebe.

- Zahvaljujući velikom iskustvu koje smo stekli u proteklom periodu vezano za koronavirus, uspeli smo da dobijemo borbu za život i majke i deteta. Ovo je sigurno jedan od najlepših događaja koji se desio u periodu teške borbe protiv korone - zaključuje Ovuka. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading