DEDA MRAZ JAČI I OD KORONE! Omiljeni bradonja otkriva kako tokom pandemije OBRADOVATI MALIŠANE i gde je Baba Mraz!

Autor:

Vesti

19.12.2020

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godina, po svemu čudna, gotovo je na izmaku. Koronavirus je uticao na živote ljudi širom sveta, a u domove su ušetale korenite promene na koje se još uvek navikavamo. Proslave rođendana i praznika stavljene su po strani, ali šta se dešava sa Deda Mrazom? Da li može bar na kratko da umesto korone on ušeta i uz gromoglasno "Ho, ho ho" vrati praznični duh na velika vrata? Makar na trenutak i makar na licima mališana?

Foto: Ivan Živković

O tome smo razgovarali sa beogradskim Deda Mrazom Goranom Stijeljom, koji godinama uveseljava decu na njihov omiljeni praznik. Ispričao nam je kako umesto kroz dimnjak, u 2020. godini dekica ima drugačiji način da se ušunja i napravi magiju, ali i koliko je izazovno biti na njegovom mestu.

Iako je u pitanju sezonski posao, nije lako naći se u ovoj ulozi. Beogradski Deda Mraz kaže da je sezona poseta aktuelna od polovine decembra, pa sve do Božića.

- Nastupi počinju od polovine decembra i traju do Božića. Dužina nastupa zavisi od želje klijenta, a prosečno traje oko 15 minuta - kaže on i navodi da iako može da se lepo zaradi, prihod nije zagarantovan, naročito ove godine kada je osetno manje posla.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako su u 2020. godini naše navike morale biti izmenjene iz korena, to nikako ne znači odricanje od lepih trenutaka i prazničnih uspomena za naše najmlađe. U Srbiji, kako kaže, još uvek nije zavladao trend "Online druženja sa Deda Mrazom", ali ima dosta zainteresovanih roditelja.

Kako funkcioniše Online dekica?

- Deka se javlja sa Severnog pola, iz svoje fotelje pored jelke, druži se sa detetom. Na kraju razgovora kaže da su njegovi patuljci sakrili poklon u detetovom stanu i da dete treba da ga pronađe - otkriva dekica.

Nastupi su malo drugačiji, ali svakako efektni, naročito sada kada su kontakti svedeni na minimum.

- Prednost je što u doba korone deda Mraz može da usreći dete, jer su bili uskraćeni za neke radosne trenutke ove godine, kao što su rođendani i proslave. Mana ovog vida nastupa je što druženje uživo ostavlja mogućnosti za individualniji pristup detetu. Trudimo se svakako da svaki poziv bude autentičan i da svako dete bude zadovoljno - ističe Stijelja i dodaje da se pre druženja konsultuje sa roditeljima koju poruku da prenesu detetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta deca najčešće požele od Deda Mraza?

- Deca uglavnom požele igračke koje su videli kod drugara, u vrtiću ili školi. Starija deca često kažu da njima ne treba ništa, ali da bi voleli da bata ili seka dobiju poklon, na primer bicikl ili opet neku igračku.

On dalje kaže da njemu i ostalim Deda Mrazovima pozorišne trupe Zapis nije teško da prenesu euforiju preko ekrana i da se deca jako obraduju čim ga vide.

- S obzirom na to da su tableti, mobilni telefoni i kompjuteri sada deo svakodnevice deteta, ovaj vid druženja im je jako zanimljiv. Deka im objasni da zbog velikog snega nije mogao da ih poseti - navodi Goran i ističe da su mališani maštoviti i često imaju dosta zanimljivih pitanja za njega.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pitaju me gde su irvasi, gde si ostavio sanke, da li je deki hladno, kao i gde je Baka Mraz, na šta odgovaram da pravi sarmu što im je uvek izmami osmeh, a dobar je uvod za priču o zdravoj ishrani - kaže Goran. Ups, Deda Mraz!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading