KAD HRVAT NE ZNA ŠTA ĆE, ON PLJUJE PO SRBIJI: Beograd je kasaba, ubili ga Bora Čorba i Moma Kapor

Autor:

Vesti

14.12.2020

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vređanje Srbije, najgore pljuvanje po Beogradu, Stefanu Nemanjiću, Bori Đorđeviću, sve je to dobrodošlo medijima pod kontrolom Dragana Đilasa. Priliku da preko Nove S uputi gadosti na račun srpskog naroda dobio je Boris Dežulović, hrvatski novinar i publicista. S druge strane, teško da će se u Hrvatskoj naći i jedan medij koji će nekom Srbinu dozvoliti da na račun njihove države, umetnika i pisaca izgovori ovoliko gadosti.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Boris Dežulović

- Beograd se sam ubio, nije ga ubio nijedan nesretnik s Kosova ili iz Krajine, Beograd je ubio Momo Kapor, ubili su ga prvosveštenici njegova asfalta, kojekakvi Minimaksi, Bore Đorđevići i sličan gradski otpad - ispljunuo je Dežulović, pokazujući da, kada Hrvat nema šta drugo da kaže, on pljuje po Srbiji.

Govoreći da je Beograd kasaba, odnosno "Dubai za siromašne i Jagodina za bogate", Dežulović je kazao i da glavni grad Srbije ne čine evropskom metropolom "čudovišni betonski hangari i lažni brončani baroni Minhauzeni, koje gospodin zamenik selonačelnika vidi kao hrvatsku ljubomoru".

- Pa takvih Nemanjića i Imanjića mi u maloj lažnoj seoskoj Hrvatskoj imamo za Skoplje i Beograd zajedno. I još nam ostane bronce za Tuđmanjiće - dodao je Dežulović.

Vesić: Za Hrvate Srbi su seljaci na traktorima po kojima treba bacati bombe ili fekalije

 

REDOV LEVICE

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović poručuje da u Dežulovićevim rečima nema ničeg novog.

REAKCIJE:

Dragoslav Bokan - režiser

RepublikaFoto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Dragoslav Bokan

Ljudi koji su nekada bili ironični prema svemu oko sebe sada su zadržali cinizam samo za Srbe i Srbiju. Najgore od svega nije to šta je on napisao, nego u ljudima koji u našoj zemlji usred Beograda podržavaju takav odnos prema sopstvenom gradu i zemlji. To je dno dna i u moralnom, kulturnom i patriotskom smislu

Zoran Dašić Daša - Legende

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Zoran Dašić Daša

Kao kum Bore Đorđevića, moram da kažem da je on jedan od najznačajnijih imena srpskog rokenrola, čovek koji je povratio kvalitet tekstova u pesmama. Podsećam da je akademik Matija Bećković jednom prilikom rekao "da je Bora napisao samo tekst za pesmu 'Pogledaj dom svoj anđele' zaslužio je da uđe u krug velikana srpske poezije". Da Bora nije to što jeste, nikada s njim na istoj sceni, i to u Beogradu, ne bi bili jedan Arsen Dedić i Zoran Predin. To sve govori

- Boris Dežulović je redov tzv. hrvatske levice, a takvi su već decenijama za Srbe gori od Pavelićevih sledbenika. Dežulović je 1999. godine tražio bombardovanje Beograda i Srbije, nedavno je potpisao Apel 88, dokument koji vaskrsava ustaše Drljevića i Štedimliju, i šta drugo očekivati od takvog čoveka nego da mrzi Beograd. Onima koji bi ovde spomenuli Dežulovićev "Feral tribjun" preporučujem da na Guglu ukucaju "Unučići Steve Krajačića u srpskim Novostima", pročitaju taj tekst i biće im sve jasno - rekao je Dmitrović.

RepublikaFoto: printscreen/novaS
Boris Dežulović

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić žestoko je reagovao zbog Dežulovićevih reči kojima Stefana Nemanju naziva "brončanim baronom Minhauzenom":

- To je ruganje ne samo našem narodu već i istoriji. Nazivajući Stefana Nemanju Minhauzenom, on kaže da je srpska istorija laž. Dakle, prema Dežuloviću, srpska istorija ne postoji, za razliku od "velike hrvatske istorije". Srbija nema istoriju, ali je, kako nas uči Dežulović, ima Hrvatska, kojom od početka 12. veka gospodare vladari "Nemanjići i Imanjići", ali i stranci.

Ko aplaudira Dežuloviću

Poručujući Dežuloviću da mu aplaudira samo pedesetak ili 100 Beograđana dok vređa grad u kojem žive, Vesić navodi da ne zna kako da objasni zašto je Beograd tako veliki.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Goran Vesić

- To vam je kao sa romanima "ozloglašenog pisca koji je poseljačio Beograd", kako Dežulović kaže, Mome Kapora. Kada je napisao trilogiju o Sarajevu, koja je inače zabranjena u tom gradu, jedan švercer je prokrijumčario te knjige na buvljak. "Šta će vam to đubre", pitala ga je jedna starija gospođa. "A šta ćete, gospođo, traži se", odgovorio joj je prodavac. E tako ti je, moj Dežuloviću, sa Beogradom. Šta da radimo, traži se - rekao je Goran Vesić.

Podseća da su Hrvatskom vladali razni Arpadovići, Anžujci, Habzburzi, Jagelonci, pa sve do Tomislava Drugog, koga je postavio Ante Pavelić u dogovoru sa Musolinijem i italijanskom kućom Savoja.

RECEPT ZA NAPLATU

U odgovoru na Dežulovićeve napade Vesić je naveo da smo od njega čuli da je Beograd bio velegrad, a da su ga poseljačili i uništili Momo Kapor i Bora Đorđević.

ČINJENICE:

Kako to pljuje Dežulović

* Beograd je kasaba, Dubai za siromašne i Jagodina za bogate

* Beograd su poseljačili Bora Đorđević, Momo Kapor, Minimaks i sličan gradski otpad

* Kad bi o Srbiji smeli da govore samo Srbi, srpske novine bi izlazile na jednom listiću WC-papira

* Nova srpska politička misao stala bi na jednu poštansku marku s motivom nekog srpskog manastira

* Spomenik Stefanu Nemanji je "brončani baron Minhauzen"

* Slavni Beograd uvredio se kao seoska mlada, dirljivo provincijski, baš kao neka kazahstanska selendra

* Beograd je zapravo ružan grad, on nikad nije oduzimao dah

- Oni u Hrvatskoj tako doživljavaju Srbe, kao seljake na traktorima po kojima još treba bacati ili bombe ili fekalije, kako je kome volja. I to nam kaže čovek u čijem gradu, koji je inače velegrad, za razliku od beogradskog sela, još postoji zloglasni objekat koji se zove Lora, stravičan logor za Srbe u kojem su mučeni i ubijani - naglasio je Vesić.

Naveo je i da je Beograd lepo prihvatio Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića, Ivana Meštrovića, Džonija Štulića i Dina Dvornika, koji o Beogradu nikada nisu govorili poput Dežulovića. Vesić ističe da nije pravedno staviti tog "duhovnog provincijalca i prostaka" u isti red s njima, a još manje sa Peterom Handkeom, za koga Dežulović kaže da može da brani Beograd jer je Austrijanac.

ČINJENICE:

Bora Đorđević

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bora Đorđević

* Poreklom je Čačanin, a u Beogradu živi već pola veka

* Pesnik i frontmen rok benda Riblja čorba, koji je već decenijama izuzetno popularan i u Hrvatskoj

* Dobitnik brojnih muzičkih priznanja, kao i nagrade Akademije "Ivo Andrić" za knjigu poezije "Pusto ostrvo"

Momo Kapor

RepublikaFoto: youtube.com/BN TELEVIZIJA
Momo Kapor

* Rođeni Sarajlija u Beograd je došao na slikarsku akademiju 1961. i ostao do smrti

* Iza njega je ostala 41 knjiga, od kojih su mnoge bile inspirisane i posvećene Beogradu

* Dobitnik je brojnih priznanja, od Oktobarske nagrade Beograda do nagrada za životno delo UKS, bio je i član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske

Stefan Nemanja

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Stefan Nemanja

* Veliki župan Raške, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i zajedno sa sinom Svetim Savom utemeljivač Srpske pravoslavne crkve

* Najveći ktitor u istoriji Srbije koji je za života podigao 14 crkava i manastira

* U okviru svoje zadužbine Manastira Studenica napravio je prvu školu i prvu bolnicu za srpski narod

- Bolesno da sam sebe poredi sa nobelovcem koji, uz to, iskreno voli i Beograd i Srbiju. Handke je bio spreman da plati cenu podrške Srbiji. Kao što Dežulović sada naplaćuje pljuvanje po Beogradu i Srbiji. Ali to je oprobani recept da uspeš i zaradiš u Hrvatskoj. Shvatio je to konačno Dežulović - naglasio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Makrijan

14.12.2020 08:31

Dezulovic je intelektualna i ljudska NULA OD COVEKA !!!