(VIDEO) Goran Vesić očitao lekciju Hrvatima i poslao snažnu antifašističku poruku: Umesto da se sećate hiljada Dalmatinaca poginulih na Sutjesci, vi lijete suze za ustaškim koljačima iz Jasenovca!

Autor:

Vesti

17.05.2020

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, održao je mini predavanje svima onima koji slave Jasenovac.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink

On je na svom fejsbuk profilu napisao:

- Pre 77 godina počela je Bitka na Sutjesci kako mi zovemo nemačku operaciju Švarc (Schwarz, "crno").

Cilj ove operacije bio je razbijanje otpora u jadranskom zaleđu jer se Hitler bojao da će Čerčil pokušati da se iskrca na Balkan.

Borbe su počele 15. maja, nastupanjem nacista protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i severne Crne Gore, a završile su se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu i Hercegovinu. Partizanske jedinice brojale su oko 22 hiljade boraca dok su nacisti okupili 120 hiljada vojnika.

Nemačke trupe opkolile su Glavnu operativnu grupu Vrhovnog štaba NOV i POJ na teškom planinskom terenu. Tako su partizane naterale na dugotrajnu pozicionu borbu što je bilo suprotno gerilskoj taktici koju su one do tada primenjivale. Partizanske jedinice našle su se zatvorene na malom prostoru, neprekidno tučene koncentrisanim artiljerijskim i vazduhoplovnim snagama. Trpele su velike gubitke, ali su dokazale svoju borbenu čvrstinu i uspele da probiju obruč i pređu u protivofanzivu u istočnoj Bosni.

Ovo je bila najveća bitka i u Drugom svetskom na prostoru Jugoslavije. Obe strane borili su se do poslednjeg na izuzetno teškom terenu. Pored gladi, vrlo teških gubitaka, ekstremnih fizičkih napora i neprekidnih oštrih borbi partizanske snage zadržale su visok moral, disciplinu, borbenu koheziju i ubojitost, što im je priznao i neprijatelj u izveštajima posle bitke.

Proboj iz nemačkog obruča počeo je 10. juna 1943. kada su delovi Prve proleterske brigade kod sela Balinovac u herojskom jurišu probili nemačke linije i zajedno sa Trećom krajiškom brigadom narerali Nemce na povlačenje na pravcu Foča - Kalinovik. Proboj je izvršen prema zamisli general-pukovnika Konstantina Koče Popovića.

Kroz pocepani deo fronta, širine 2 km, već idućeg dana izvući će se sve jedinice Prve i Druge proleterske i Sedme banijske divizije s Vrhovnim štabom i deo sa centralnom bolnicom. 12. juna zauzeto je selo Rataj i napravljen koridor spasa prema Jahorini širine od 20 km u nemačkom obruču. Dva dana kasnije sve brigade Prve, Druge i Sedme divizije probile su se s Vrhovnim štabom i delom ranjenika pravcem Zelengore.

 

 

U nemačkom obruču ostala je Treća udarna divizija Save Kovačevića s glavninom centralne bolnice. 13. juna 1943. počeo je odlučujući prodor ove grupe. Divizija je podeljena na nekoliko delova i probijala se duž reke Sutjeske samostalno. U jednom od takvih juriša, nadomak zidina spaljenog sela Krekova poginuo je Sava Kovačević. Uz velike gubitke, Treća divizija se probila u dolini Sutjeske i uskoro priključila ostalim jedinicama na Zelengori.

U ovom epskom sukobu poginulo je 7 543 partizanskih boraca od koji je 43 proglašeno narodnim herojima. Najviše poginulih partizana bilo iz Dalmacije, oko 3 hiljade, a samo Druga dalmatinska brigada izgubila je skoro 800 ljudi. Današnja hrvatska država ne odaje počast ovim herojima dok u isto vreme odaje poštu “žrtvama iz Blajburga” odnosno ustaškim koljačima i ratnim zločincima koje su streljali partizani 1945. Nacisti i njihovi saveznici Italijani i ustaše imali su 3 145 gubitaka među kojima 913 koji su službeno proglašeni mrtvim i 2 132 nestalih.

Bitka na Sutjesci je simbol antifašističke borbe, izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u teškom trenutku za Narodnooslobodilačku vojsku - stoji u Vesićevoj objavi na fejsbuku

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading