DA KOMŠIJI CRKNE SLAVA: Ukoliko na Aranđelovdan ugostite više od petoro ljudi, čeka vas BASNOSLOVNA KAZNA!

Autor:

Vesti

20.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko sutra, na Aranđelovdan, jednu od najčešćih srpskih slava, ugosti više od petoro ljudi, rizikuje da plati kaznu od 150.000 dinara. Naravno, ako ga prijavi neko od komšija i komunalna milicija izađe na teren.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Propisi kažu sledeće: ko organizuje okupljanje, makar bilo i slavsko, više od pet osoba u zatvorenom prostoru, rizikuje kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

To stoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je, u izmenjenom obliku, stupio na snagu protekle sedmice.

IZMENE ZAKONA

Četiri dana nakon što su ove zakonske izmene usvojene u Skupštini Srbije počele su da važe i nove mere koje je donela Vlada. Te mere, podsetimo, predviđaju zatvaranje gotovo svih objekata posle 21 čas (izuzetak su apoteke, pumpe i dostava hrane). One se, međutim, ne odnose na okupljanja u privatnim stanovima i kućama, tako da oni koji slave slavu, o tome ne moraju da vode računa.

Dragan Pušara, šef inspekcije u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, objašnjava ko snosi odgovornost ukoliko se u stanu okupi više ljudi nego što je dozvoljeno.

- Novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara dobija vlasnik stana u kojem je organizovano okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru. Ukoliko se radi o zakupu stana, recimo, na dan, onda sankciju može snositi ili vlasnik ili organizator okupljanja. Ako ne postoji ugovor o zakupu, vlasnik stana snosi odgovornost po dva osnova. Prvo zato što nema takav ugovor i tu se novčana sankcija kreće od 500.000 do milion i po dinara, i drugo zbog organizovanja okupljanja s više od pet osoba u zatvorenom prostoru, za šta je zaprećena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Ako postoji ugovor o zakupu, onda kaznu mora da plati zakupac stana, organizator okupljanja, takođe u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara - objašnjava Pušara.

ŠTAB DANAS ZASEDA

Iznos kazne određuje sudija za prekršaje.

Danas u devet časova, inače, zaseda krizni štab. Kako je najavljeno, postojeće mere mogle bi biti pooštrene zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Prema informacijama našeg lista, ukoliko brojke nastave da rastu, sledeće sedmice će na red doći i rasprava o uvođenju policijskog časa, najverovatnije na 15 dana. To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić.

- Ukoliko ne dođe do smirivanja situacije, neće se čekati 1. decembar da bi se razgovaralo o donošenju novih mera - rekla je ona.

Pooštravanje mera

1. Dalje skraćivanje radnog vremena za ugostitelje, trgovce i sve ostaje delatnosti, najverovatnije do 18 časova

2. Prelazak na rad od kuće gde god je to moguće

3. Obavezna potvrda za roditelje dece koja idu u vrtić da su angažovani u firmi

4. Redukcija javnog prevoza i ograničavanje broja putnika

5. Obavezan PCR test za ulazak u Srbiju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Dejan

20.11.2020 14:03

Jooooj da mi je da vidim tog Srbina koji će da dopusti da mu na Krsnu Slavu uoadaju krimunalci u kuću i da mu pišu kaznu zato što slavi slavu! Pa da ki znate da to ni Turcima jije uspevalo, Srbin se nije boja ni nabijanja na kolac,a tu vasu kaznu iako uspetw da udjete u nečiju kuću možete da okačite sebi oko vrata bando!

Odgovori 13 6
Sloba

20.11.2020 19:05

Ajde da raskrstimo, 5 osoba u zatvorenom prostoru ili 5 gostiju. Nas je 5 u domacinstvu, to znaci da nikoga ne mozemo da ugostimo!? Kada mi dodju dva gosta ja znaci moram da posaljem dvoje ukucana da setaju dok su gosti kod mene!?

Milutin

20.11.2020 19:53

Ukinuta su moja ljudska prava na lično opredjeljenje i veroispovest.ustavni sud treba da ukine covid zakon jer krši osvoje elementarnog života