SEBIČNI INTERESI: Agencije isplanirale blokadu Koridora 10

Autor:

Vesti

04.11.2020

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više srpskih turističkih agencija napravilo je plan da 9. novembra izvede zaposlene na proteste, tokom kojih bi blokirali međunarodni saobraćaj na Koridoru 10, kod Niša. Ukoliko bi to sproveli u delo, bio bi ugrožen veliki broj putnika, kamiondžija i prevoznika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf došao je u posed Vajber prepiske između vlasnika više domaćih turističkih agencija u kojima se vidi da kuju pakleni plan o blokadi auto-puta Beograd-Niš. Kako se uočava iz pomenute prepiske, oni su nezadovoljni time kako se država odnosi prema njihovim problemima, koje je izazvala epidemija korone.

Iz prepiske je jasno da spremaju protest koji bi ugrozio ne samo putnike već i ekonomiju.

- Sirene, pištaljke, transparenti. Što jače da protestujemo protiv vlasti koja nam nije omogućila ustavno pravo na rad, a o pomoći da ne pričam, zato što jače - stoji u jednoj od poruka, dok se u drugoj dogovara blokada naplatne rampe Nais kod Niša.

Sebično, gledajući samo sopstvene interese, vlasnici agencija zahtevaju da se se po hitnom postupku reše njihovi problemi sa osiguranjem i saniraju ogromni gubici nastali usled pandemije korone.

Kako Srpski telegraf saznaje, zbog protesta turističkih radnika juče hitno je sazvan sastanak u kabinetu ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tanje Matić.

- Načelno je dogovoreno da će biti neke vrste pomoći, ali ne treba očekivati previše. Što se najavljenog protesta tiče, ne znam šta bih vam rekao, verujem da su u pitanju kolege koje više nemaju strpljenja i da je u pitanju borba za egzistenciju - rekao je za naš list direktor "Jute" Aleksandar Seničić.

Na naše pitanje da li smatra da su protesti i blokada puteva rešenje za probleme turističkih radnika, odgovorio je:

- Ne, naravno da ne mislim. Mislim da možemo doći do kompromisa. Ima prostora dokle god razgovaramo. Zaista je teško, ali moramo svi biti realni i sagledati probleme.

Organizatori protesta uputili su pismo Seničiću, pozvali ga da stane na čelo protesta i tako pomogne agencijama da se izbore za svoja prava, pre svega pravo na rad.

 

Blokada žile kukavice

Planirana blokada međunarodnog Koridora 10 značila bi zaustavljanje žile kucavice ka jugu Srbije. To bi onemogućilo transport, između ostalog, i medicinskog materijala, u jeku pandemije koronavirusa. Na stranu što bi bili prekršeni mnogobrojni zakoni i propisi.

- Posle ovoliko meseci uzaludne borbe nama nije ostalo više ništa, osim da izađemo na ulice i tražimo naše ustavno pravo. Očekujemo da ovo organizuje "Juta", kao najmasovnija. Molim vas za hitan dogovor sa svim srodnim branšama i udruženjima. Mi bismo počeli 9. novembra, pa sve dok se ne završi - stoji u pismu prvom čoveku "Jute".

Podsećamo, sve agencije su od marta meseca, kada je u Srbiji proglašena epidemija, dobile paket državne pomoći, kao i ostale firme u Srbiji. Država im je, takođe, omogućila da nastave da rade uprkos tome što nijedna osiguravajuća kuća nije htela da im produži polisu osiguranja, koja im je istekla krajem septembra. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading