TIODOROVIĆ UPOZORAVA: Povoljna epidemiološka situacija može da se PROMENI za nekoliko dana

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.11.2020

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj novozaraženih korona virusom u Beogradu prelazi u eksponencijalni porast, u Vojvodini i delu zapadne Srbije je izrazito povećanje broja zaraženih, dok se u Nišu epidemiloška situacija još može oceniti kao nesigurna, ali sa tendecijom da pređe u nepovoljnu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

To je danas novinarima rekao epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je poručio da niko od medicinskih stručnjaka u Kriznom štabu ne zagovara uvođenje policijskog časa dokle god može da se kontroliše situacija.

Naveo je da je u Beogradu između 60 i 70 odsto ukupnog broja pozitivnih.

- Severni deo Srbije, Vojvodina, Novi Sad, ali i deo zapadne Srbije, Šabac, Valjevo, Čačak, ima jedno izrazito povećanje i tamo se očigledno epidemija kreće jednom tendencijom značajnijeg porasta - rekao je Tiodorović.

Kako je naveo, u Nišu i na celoj teritoriji jugoistočne Srbije danas je 91 novozareženi, dok ih je pre dva dana je bilo 78 što, kaže, nije veliko povećanje, te da je u Juri nešto bolja situacija poslednjih dana.

Upozorio je da se situacija i ovde gde se čini da je nešto povoljnija nego na severu zemlje može promeniti svega za nekoliko dana.

Rizik po zdravlje je, kaže, i prelazak stanovništva u pograničnom delu sa Severnom Makedonijom i Republikom Srpskom zarad nabavke potrepiština.

- Dovoljno je ovo što se dešava na jugu Srbije, Vranje Bujanovac, Preševo, pelaze granicu, idu u Severnu Makedoniju da bi se se snabdeli jeftinijim benzinom i potrepštinama. To se dešava u Mačvi i Podrinju u odnosu na Republiku Srpsku. To su veliki rizici - rekao je Tiodorović.

Naveo je da je stanovništvo opomenuto da brine o svom zdravlju.

Kaže da se zalaže za to da se sagleda i ocenjuje i procenjuje epidemiološka situacija prema lokalnoj sredini, odnosno ne samo prema apsolutnim brojkama, nego po ponašanju stanovništva i radu lokalne samouprave u kontroli bez koje nema ni sprovođenje mera.

Naveo je da, ako se u nekoj lokalnoj sredini ne sprovode mere prilikom organizovanja događaja, ili u kafićima i splavovima, moraju da se uvedu i neke strože mere sve do toga da obezbedite da nema kontakata.

- To je možda lakše reći nego učiniti, ali ćemo morati da učinimo sve da bi smanjili mogućnost širenja infekcije - poručio je Tiodorović.

Rekao je da predstojeće dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti neće doneti velike promene, ali da će omogućiti veću kontrolu.

Kaže da se od početka bio za to da stanovništvo mora da dobije potpunu, pravovremenu i realnu informaciju i da zna koliko u njegovom gradu ima pozitivnih.

Poručio je da ne treba da stvaramo kod naroda nepotreban strah, jer nam nije potrebna panika, nego je potrebno da budemo oprezni, koncentrisani, solidarni i spremni da sprovodimo sve mere kako bismo smanjili rizik obolevanja.

On je rekao da je važno da obrazovni sistem funkcioniše, da se do sada dobro sprovodi model kontrole škola i vrtića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading