Epidemiolog Petrović: Današnje brojke su samo upozorenje, čeka nas još gora situacija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.10.2020

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema poslednjim informacijama dnevnog preseka, 27. oktobra do 15 časova registrovano je još 1.053 novih slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, potvrđeno je još 5 smrtnh slučajeva. Broj pacijenata na respiratorima je 38.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Radmilo Petrović

- Vrhunac trećeg pika epidemije virusa korona verovatno će biti u novembru - smatra epidemiolog u penziji Radmilo Petrović i dodaje da su slavlja i noćni provod najveći rizik za širenje infekcije.

On je naveo da će treći udar virusa biti "jak i oštar" i da od pridržavanja mera isključivo zavisi kada će dostići vrhunac, ali da će to najverovatnije biti u novembru.

Naglašava da su maske, za sada, najefikasnija zaštita, ali da je važno i održavanje rastojanja i redovno pranje ruku. Za mere Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 kaže da su dobre, ali da se dodatno mora ograničiti rad ugostiteljskih objekata.

- Mere su dobre, ali ne znam zašto su pustili splavove, restorane, kafiće da rade do 23 sata. Njihovo radno vreme treba ograničiti do 18 sati, a zatim nek nastave kod kuće da piju i da se vesele - rekao je Petrović.

 

Ukazuje i da je veliki problem nedostatak sanitarnih inspektora koji su nadležni da kontrolišu sprovođenje mera.

Podržava i najavu pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih mera i smatra da je najdelotvornija "sankcija na licu mesta". 

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Ove godine neće biti epidemije gripa

Smatra da epidemije virusa gripa neće biti ove sezone i da neće doći do sudara dva virusa, jer su se maske pokazale kao efikasna mera u sprečavanju širenja i tog virusa.

- Epidemija gripa se javlja svake osme ili desete godine. Prošle zime smo imali veći broj obolelih, tako da se ove godine to ne očekuje - naveo je Petrović.

Ukazuje da je najefikasnija mera u suzbijanju virusa korona vakcinacija, ali da vakcine sigurno neće biti do sledeće godine. Do tada ostaje kao jedina zaštita - maske, distanca, pranje ruku.

 

Napominje da će se vakcine protiv virusa korona morati da daje u najmanje dve doze, za razliku od grip vakcine koja se daju u jednoj dozi.

- To je virus koji je nepoznat za naš organizam i zato mora da se daju dve doze. Grip virus je dugo prisutan, blaga zaštita već postoji kod svakog od nas i jedna doza je dovoljna podigne nivo antitela (zaštite) - pojasnio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading