ZLATA I VESNA BRINU O LJUBIMCIMA KOJE DRUGI BACAJU: Humane dame spas za mace i kuce!

Autor:

Vesti

27.08.2020

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravi heroji i veliki humanitarci su često među nama, a da toga nismo svesni jer nas o dobrim delima ne obaveštavaju putem medija, već brinu o životinjama bez ičije pomoći ili potrebe da ih neko za to pohvali. To je svakako slučaj sa Zlatom Stanarević (70) i Vesnom Hajdarović (51), koje godinama na Zvezdari brinu o velikom broju pasa i mačaka, a Srpski telegraf je posetio ove dve dame i uverio se u njihove napore da spasu i nahrane što veći broj životinja iako od toga nemaju nikakvu korist, osim duševne satisfakcije i ljubavi koje im mačke i psi pružaju.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Zlata i Vesna

Kad nam je baka Zlata otvorila vrata svog malog stana na Zvezdari, sa njom nas je dočekalo mnoštvo kuca i maca. Zlata ih je privremeno udomila, a budući da živi sama od kada joj je suprug preminuo 2006, životinje su joj divno društvo, ponekad čak bolje nego ljudi. Ima četiri mačeta, tri velike mačke i tri psa.

- Mački Zvezdani je neko isekao zadnje šape još dok je bila mala. Kod mene je osam godina, a imala je samo dva meseca kad sam je našla u kartonskoj kutiji. Tuga. To samo bolestan um može da uradi - započinje priču baka Zlata, koja s ponosom predstavlja i druge ljubimce.

- Imam i macu Điđi, ona voli da leži na terasi, da uživa, međutim, komšije su je nekoliko puta bacale. Imam i psa Cileta, on se plaši maca. A ovo je kuca Jana, ono je Duki, a ono Mali. Imam i papagaja Pegu - nabraja Zlata, koja odnedavno s komšinicom Vesnom brine o mačićima koji su ostavljeni ispred zgrade u kutiji.

Pomozimo finansijski, u hrani i lekovima

Srpski telegraf apeluje na sve koji mogu da pomognu gospođi Zlati i Vesni na bilo koji način, finansijski, u hrani, lekovima ili da udome neku životinju. Trenutno je najvažnije da se nađe dom za preslatke dvomesečne mačiće, dok ove humane dame žele da pomognu i komšinici koja ima 82 godine i traži dom za sedmomesečnog psa koga je našla na ulici. Kuca je mešanac, malo šepa, ali je potpuno zdrava, vakcinisana je i sterilisana. Svi koji mogu i žele pomognu mogu da se jave Zlati na 060/4425-119 ili Vesni na 064/1531-476.

- Ljubimci su velika obaveza, posebno kad su mali. Na svaka tri sata jedu, moraju da se kupaju, neguju, kao mala deca. A sve to iziskuje mnogo vremena i novca. Mačići od svega dva meseca su u kutiji, u drugoj sobi. Tri mužjaka i jedna ženka. Hranim ih specijalnim, nemačkim mlekom koje košta 990 dinara - kaže Zlata, koja je s komšijama imala mnogo problema: bacali su životinje, trovali, zvali veterinarsku inspekciju, policiju...

Njena prijateljica Vesna ima oko 15 mačaka. Komšije su joj otrovale 14, ali mačaka i dalje ima puno. Vesna je, kao i Zlata, lošeg finansijskog stanja i prilično joj je teško da odgaja toliki broj životinja.

BORBA S NELJUDIMA

- Problem je što ovde dolaze i mačke iz Lomine. One znaju da kod mene ima mačaka, pa dolaze zbog društva i hrane. A dvorište je veliko, puno zelenila i to njima odgovara - priča Vesna kroz smeh. Dodaje da su mace tu čitav njen život i da se ona navikla na njih.

 

- Ljudi su danas otuđeni i neprijateljski nastrojeni prema životinjama. Bilo je ovde i mučenja, i trovanja, i ubijanja životinja, i prijavljivanja od komšija... Veliki je problem kad imate posla s neljudima. Srećom, nađe se i pokoji dobar čovek koji hoće da pomogne - tužna je Vesna.

- Ja volim životinje. Koliko sam samo puta išla na pristanište da hranim napuštene i ulične životinje. A na ulici ih je mnogo. Ne samo uličnih već i napuštenih, izbačenih iz kuće - dodaje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading