Milan Lađević "poklopio" Aleksandra Bocan-Harčenka: AMBASADORE, ZAR VAM SMETA ISTINA?

Autor:

Vesti

24.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević odgovorio je juče na kritike koje je našem listu uputio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kome je zasmetao tekst pod nazivom "Duboka država Rusije ruši Vučića iza Putinovih leđa".

RepublikaFoto: printscreen/TV Happy/Tanjug/D.Kujundžić

Milan Lađević - Aleksandar Bocan Harčenko

Bez obzira na to što se nigde u tekstu ne optužuje zvanična Moskva, već se istražuju veze Mlađana Đorđevića, kuma Dragana Đilasa, sa strukturama takozvane duboke države, uz čiju pomoć udara na Vučića, Harčenko je našao za shodno da reaguje.

- Hteo bih da se ovim putem obratim uredništvu lista Srpski telegraf. Bili smo neprijatno iznenađeni i revoltirani tekstom sa prve strane, koji bez ijednog dokaza pokušava da promoviše neverovatnu izmišljotinu o "dubokoj državi" Rusije - napisao je ambasador na svom Tviter nalogu.

LAĐEVIĆ: PITAJTE VAŠE ČINOVNIKE IZ AMBASADE SA KIM SE VIĐAJU

Njegov tvit brže-bolje je prenela i srpska redakcija portala Sputnjik, zaboravljajući da potraži komentar i od nas i time kršeći jedno od osnovnih pravila novinarske etike po kome uvek mora da se čuje i prozvana strana.

A Putinu svaka čast

Lađević je dodao i da nije sporno da Srpski telegraf Rusiju smatra prijateljskom zemljom:

- I bez obzira na to što Rusiju smatramo prijateljskom zemljom, zahvaljujući, pre svega, odnosu predsednika Putina prema našoj zemlji, ne možemo nikome, pa ni vama, dozvoliti da se mešate u našu uređivačku politiku, kao što niko ne spočitava Sputnjiku i RT (Raša tudej) kako da izveštava.

Foto: twitter.com/printscreen
Lađevićev tvit upućen ruskom ambasadoru

Ubrzo je stigao i odgovor glavnog urednika našeg lista.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

- I mi smo bili iznenađeni kad nas vaš medij svrsta u "duboku državu" Srbije jer smo pisali da pojedine strane službe stoje iza protesta. Ali svakako znate i sami da je sve istina. Pitajte pojedine vaše činovnike iz ambasade s kim se viđaju i kako deluju... - napisao je Lađević.

Foto: twitter.com/printscreen
Odgovor Milana Lađevića ruskom ambasadoru

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, smatra da je ambasadorov postupak ružan i nedopustiv.

 

- Bezobrazluk! To je atak na slobodu štampe koja je Ustavom zagarantovana. Vi imate prava da obaveštavate javnost o svemu. A u konkretnom slučaju i vrapci na grani znaju da u Srbiji postoji delovanje te takozvane ruske duboke države. Vidljivo je iz aviona. Zna se čiji su Vuk Jeremić, Boško Obradović, Mlađan Đorđević. Niko nije kriv što Primakov drži na vezi Đorđevića. Najmanje Srpski telegraf, koji to konstatuje - kaže Miletić.

Foto: twitter.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Objektivnost, pre svega

- Opšte je poznato da Srpski telegraf čak često piše afirmativno o Rusiji. I to samo potvrđuje vašu objektivnost. Imate čak i dodatak Ruski lekar. Da li se setio to da pohvali? Ne. On bi da udara packe. To je nedopustivo za ambasadora strane države. Bolje da se ponaša normalno. Ako imamo korektne odnose s Moskvom, koje smo inače zaslužili poštovanjem, doslednim prijateljskim ponašanjem, neuvođenjem sankcija onda kad su to svi učinili... šta sad to znači - da može da nas riba kad stigne?! Neophodno je taj agresivni pristup suzbiti - kaže Miletić.

Dodaje da mu nije jasno zašto se ruski ambasador "tako breca".

- Šta ga na tu temi boli?! Pa toliko toga je do sada pisano negativno o Rusiji, nije baš na takav način reagovao. Što li?! Šta je sve pisano o SAD, Francuskoj, Nemačkoj, pa ne reaguju kao Harčenko, poštuju zemlju u kojoj službuju. Zna se red! Nije njegovo da uređuje medije. Šta se tek sve piše o srpskom predsedniku Vučiću?! I nema sličnih reakcija, poštuje se sloboda medija - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading