Nema više čekanja: Mi sada imamo 4 vakcine, Kinezi NATERALI druge da se ubrzaju

Autor:

Vesti

22.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučajnost ili čudo? Odgovor svakako nije težak. Nekoliko dana nakon što je u svetskim naučnim (i političkim) krugovima procurilo da je Kina završila ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, za koju je odmah u red stalo više od 20 zemalja, redom su počeli da se oglašavaju drugi svetski farmaceutski giganti. Odjednom će svi veoma brzo imati bezbedno cepivo protiv infekcije KOVID-19, koje željno iščekuje čitava planeta.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Foto: Ilustracija

Podsetimo, Srpski telegraf je u ponedeljak ekskluzivno objavio da će kineski predsednik Si Đinping, kao veliki prijatelj naše države, Srbiji pre kraja godine staviti na raspolaganje čak pet miliona doza vakcine protiv korone.

U svakom slučaju, trenutno postoje četiri vakcine, za koje oni koji ih razvijaju tvrde, zvanično ili nezvanično, da su skoro, pa spremne za masovnu upotrebu.

1. KINESKA VAKCINA

Kinezi rade sami i u potaji. Ono što se zvanično zna jeste da je još u martu odobreno ispitivanje vakcine na ljudima. Potom je ona u nekoliko faza testirana na više hiljada dobrovoljaca, a u svetskim naučnim krugovima od pre nekoliko dana se šuška da Kina vakcinu protiv virusa KOVID-19 uveliko daje ugroženim kategorijama stanovništva. To i dalje nije u broju koji prelazi nekoliko desetina hiljada vakcinisanih, ali su kapaciteti za masovnu proizvodnju spremni i Kinezi će već od jeseni proizvoditi možda i milione doza svakog dana.

2. RUSKA VAKCINA

Spremna je prva ruska vakcina protiv koronavirusa, koju su napravili vojni eksperti i naučnici nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, izjavio je juče zamenik ruskog ministra odbrane Ruslan Čalikov. On je rekao da su specijalisti i naučnici obavili poslednje provere i testiranja, da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na koronavirus i da se dobro osećaju.

- Mogu najjednostavnijim mogućim rečima da kažem da je prva vakcina protiv koronavirusa spremna - rekao je Čalikov u razgovoru sa novinarima državnih medija.

3. "BAJONTEK" I "FAJZER"

Nemačka biotehnološka kompanija "Bajontek" i američka farmaceutska kuća "Fajzer" juče su objavile dodatne podatke o svojoj vakcini, prema kojima je ona bezbedna za upotrebu i kod primalaca izaziva imuni odgovor. Dve kompanije su saopštile da vakcina dovodi do visokog stepena odgovora T-limfocita na virus, a do novih nalaza se došlo ispitivanjem u kojem je, posle rane faze testiranja u SAD, učestvovalo 60 zdravih dobrovoljaca u Nemačkoj.

Po objavljivanju novih informacija, akcije "Bajonteka" u SAD zabeležile su rast vrednosti od 12 odsto, dok je vrednost "Fajzerovih" deonica porasla 3,6 odsto.

4. OKSFORD - "ASTRA ZENEKA"

Vakcina protiv KOVID-19, koju je razvila kompanija "Astra zeneka", bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca, pokazali su podaci. Vakcina, nazvana AZD1222, koju su razvili "Astra zeneka" i naučnici sa britanskog univerziteta Oksford, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni juče u medicinskom časopisu Lanset.

- Nadamo se da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će naša vakcina dugoročno štititi ljude - rekao je glavni autor studije Endru Polard.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

22.07.2020 07:31

Džaba sve ako imunitet traje samo 3 meseca.