Zdrava životna sredina prioritet Srbije: Kvalitet vazduha odličan!

Autor:

Vesti

05.06.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvalitet vazduha u Srbiji trenutno je odličan, poručuje u intervjuu za Srpski telegraf Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, i dodaje da su ovih dana informacije o koncentraciji polena najposećeniji deo sajta i mobilnih aplikacija agencije.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Filip Radović

Kako kaže naš sagovornik, Agencija za zaštitu životne sredine je jedina akreditovana u ovom delu Evrope za detaljna ispitivanja koncentracije polena u vazduhu.

- Za taj posao koristimo savremenu tehnologiju. Možemo da se pohvalimo sa 28 stanica širom Srbije, u kojima se obavljaju svakodnevna ispitivanja nivoa polena u vazduhu. Najvažnije je da građani koji su alergični na polen u svakom trenutku imaju pravu informaciju - ističe Radović.

* Tokom zimskih meseci suočili smo se s problemom zagađenja vazduha. Kada se podvuče crta, šta je najveći izvor zagađujućih materija u našoj zemlji?

- Pre svega, moram da naglasim da je zagađenje vazduha u Srbiji decenijama bio zanemarivan problem, koji sada zahteva hitno rešavanje. Svi pokazatelji govore da su najveći krivci za zagađen vazduh u Srbiji individualna ložišta. Tome u prilog ide činjenica da čak 60 odsto građana nije priključeno na centralno grejanje. Upravo to znači da više od polovine stanovništva tokom zimskih meseci nekontrolisano koristi najjeftinija fosilna goriva, a najviše drva, koja sagorevaju.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Na koje sve načine je moguće rešiti problem zagađenja?

- Država Srbija će uskoro izaći sa merama za poboljšanje energetske efikasnosti. Radna grupa koju vodi premijerka Ana Brnabić će raditi na tome da se građanima omogući brzo, efikasno i jeftino priključenje na gas, ali i prelazak na ekološki odgovornije izvore energije gde god je moguće. Istovremeno će se raditi i na mehanizmima putem kojih će država subvencionisati zamenu stolarije, odnosno podsticanje gradnje ekoloških fasada na objektima.

Vučićev investicioni program

* Kakve su prognoze za životnu sredinu u Srbiji?

- U poslednjih nekoliko godina pokrenute su značajne investicije u oblasti životne sredine, a posebno moramo istaći investicioni program "Srbija 2025", koji je inicirao predsednik Vučić, putem kojeg će biti investirano više od milijardu evra u sisteme za preradu otpadnih voda. Na taj način, pored toga što ćemo očistiti vode Srbije, otvorićemo i mnogobrojna radna mesta.

* Na čemu Agencija za zaštitu životne sredine trenutno najviše insistira kada je reč o kvalitetu vazduha?

- Rukovodimo se motom kineskog generala Sin Cua, koji glasi: "Ako nešto ne možeš izmeriti, ne možeš ga ni kontrolisati." Zato naše merne stanice poseduju najsavremenije tehnologije u pogledu softverskih rešenja. To nam je omogućilo da građani imaju informacije o stanju vazduha u realnom vremenu. Međutim, u Srbiji i dalje nedostaje mernih stanica. Zahvaljujući Evropskoj uniji, kroz IPA projekte u narednim godinama sva mesta u našoj zemlji biće pokrivena monitoringom vazduha. Pomoću najsavremenije opreme proširićemo mrežu za vazduh sa još 17 stanica, ukupne vrednosti osam miliona evra. Značajno ćemo unaprediti i dosadašnji monitoring voda, a posebno sa aspekta određivanja opasnih i štetnih materija koje se ispuštaju u površinske vode.

* Kako vidite budućnost ekoloških projekata u Srbiji?

- Na planu ekologije se decenijama ništa nije radilo u Srbiji. Sjajno je što su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije doveli našu zemlju u poziciju da je Evropska unija spremna da ulaže u životnu sredinu naše zemlje, što znači da veruje u njenu stabilnost i prosperitet. Danas su ekološke teme te o kojima se ne samo govori već se i vredno radi. Ovo je oblast u kojoj se rezultati ne vide odmah, ali je važno da uložimo mnogo rada, kao i da podignemo svest građana o tome koliko je ova tema važna.

* Gradi se nova zgrada Nacionalne laboratorije za kvalitet vode i vazduha. Kada se očekuje završetak radova?

- Tokom juna očekujem da će kompletni radovi na novoj zgradi Nacionalne laboratorije za ispitivanje kvaliteta vode i vazduha biti završeni. Reč je o investiciji vrednoj četiri miliona evra, tu mislim, kako na novu zgradu tako i na novu opremu poslednje generacije. Ona je značajna jer sa analitičkom opremom novih tehnologija stiče se poverenje u tačnost i preciznost dobijenih rezultata merenja i stvara se prilika da postanemo deo referentnih evropskih laboratorija u ovoj oblasti.

* Da li se svest naših građana menja kada je reč o očuvanju životne sredine?

- Znatno se promenila i to je veoma važno. Danas, kada imamo stabilan rast ekonomije i dramatičan pad nezaposlenosti, građanima životna sredina postaje sve interesantnija tema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
ivan

05.06.2020 10:46

dobro je da se kvalitet vazduha poboljsao posto je bio katastrofalan na pocetku ove godine. ali ovo ne znaci da se treba opustiti sad bi trebalo da se gura da se za sve javne ustanove i fabrike nabave fotokataliticki preciscivaci koji mogu unistiti zagadjenje i da nastavi vazduh da bude ovako dobar

hedonista

13.06.2020 10:24

I jos neku ovakvu energetski efikasnu montaznu kucicu http://montaznakuca.blogspot.com/2016/04/energetska-efikasnost-kod-montaznih-kuca.html i da te bog vidi