Novi način deklarisanja proizvoda: Semafor meri broj kalorija!

Autor:

Vesti

24.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lakše prepoznavanje nezdravih namirnica. Pored novih deklaracija, koje će od 1. januara 2020. u potpunosti zameniti stare natpise na hrani koju kupujemo, u upotrebu će ući i etikete u bojama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju je takozvani nutriskor, poznatiji kao semafor sistem u trgovini hranom i pićem, koji se već upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji.

Ideja je da se različitim bojama obeleže proizvodi koji utiču na zdravlje ljudi, posebno na gojaznost.

Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava pomoću specijalnog algoritma uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje jesti (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koji su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće, povrće). Na osnovu toga se dobija ocena koja se prevodi na slova od A do E i boje.

Više potrošača čita deklaracije

Na osnovu istraživanja sprovodenih u minule dve godine, primećen je skok od deset odsto potrošača koji redovno čitaju deklaraciju na proizvodima. Čak 50 odsto njih na osnovu deklaracije odlučuje da li će kupiti neki proizvod ili neće.

Najzdraviji proizvodi, kao što su voće i povrće, biće obeleženi sa A i zelenom bojom, B i C i žutom bojom su obeleženi proizvodi koji se mogu jesti s vremena na vreme. Artikli sa više šećera, soli, masti i kalorija kao što su čokolade, sladoled, čips biće obeleženi sa E i crvenom bojom.

Nalepnica će biti na prednjoj strani proizvoda, a osim slova i boja, imaće osnovne informacije o nutritivnoj vrednosti proizvoda koje će biti komplementarne sa deklaracijom na poleđni. Cilj je da se pojednostavi obeležavanje proizvoda jer deklaracije često imaju previše informacija na malom prostoru, pa su slova sitna za čitanje.

Foto: Printscreen
Primer kako će izgledati nove deklaracije

Kako je najavljeno, ovaj način obeležavanja na pojedinim proizvodima u Srbiji prva će uvesti kompanija "Delez".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading