Joca Amsterdam i zatvorenici SAKUPILI 60.000 DINARA ZA KOŠARE

Autor: Z. NIKOLIĆ - M. LESKOVAC

Vesti

28.09.2017

05:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, zajedno sa drugim zatvorenicima u požarevačkoj Zabeli skupio je oko 60.000 dinara za izgradnju spomenika junacima sa Košara. Jocić je ovu humanu akciju rešio da pokrene kada je u Srpskom telegrafu pročitao tekst o Branku Jovičiću, fudbaleru Crvene zvezde iz Raške koji je takođe donirao novac kako bi odao počast herojima.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izrada spomenika herojima sa Košara

DŽEPOVI PRAZNI

Jocić priznaje da nije bilo tako lako prikupiti novac u zatvoru jer su većini osuđenika džepovi prazni.

- Svako je dao koliko je mogao. Zatvorenici nemaju mnogo para, ali su imali veliku želju da doprinesu izgradnji spomenika za pale borce sa Košara. Tako smo uspeli da prikupimo nešto više od 60.000 dinara i baš smo srećni zbog toga - priča Jocić, koji je u donaciji učestvovao sa 5.000 dinara.

Jedan od većih priloga među zatvorenicima dao je i ultimatfajter Dušan Panajotović.

Akcija Srpskog telegrafa za izgradnju spomenika uveliko se privodi kraju. Umetnici u radionici u Zemunu sa vajarom Miodragom Roganom na čelu zadovoljno trljaju ruke jer će uskoro svi delovi skulpture biti spremni za livenje u bronzi.

Podsetimo, spomenik herojima koji su 1999. odbranili zemlju od prodora albanskih terorista sastojaće se od kupole na kojoj će biti mapa Kosova i Metohije, dok će na vrhu kupole stajati skulpture tri borca, simbolišući sve hrabre vojnike naše istorije.

Jedan od većih priloga među zatvorenicima dao je i ultimatfajter Dušan Panajotović

RADOVI PRI KRAJU

- Kupola je već izlivena u vosku i spremna da se lije u bronzi. Ipak, sačekaćemo da ove nedelje u vosku izlijemo i sva tri vojnika, pa ćemo sve zajedno poslati na završno livenje u bronzi. Potom sledi varenje, spajanje i poliranje, kao i izrada postamenta na kojem je planirano da budu uklesana imena palih vojnika - objašnjava Miodrag Rogan, vajar i vođa projekta.

Spomenik će, prema njegovim procenama, kompletno biti završen do 10. decembra. Odluku o tome gde će spomenik biti postavljen doneće grad Beograd, a neke od razmatranih su okolina Narodne skupštine i Kalemegdan.

JOCIĆ: Zatvorenici nemaju mnogo para, ali su imali veliku želju da doprinesu izgradnji spomenika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading