Praštaš drugome, pomažeš sebi! Rešite se osećaja ljutnje i želje za osvetom

Autor:

Vesti

24.09.2019

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Slabi ne mogu da oproste. Praštanje je odlika velikih", jedna je od mudrosti velikog Mahatme Gandija, koji je dobro znao koliko oproštaj može da bude lekovit za čovekovu dušu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ljudi često povezuju opraštanje s pomirenjem, dok, prema definiciji, opraštanje ne uključuje uvek pomirenje ili čak interakciju s onim na koga smo ljuti. Opraštanje se definiše kao "svesna, namerna odluka da se oslobodite osećaja ljutnje ili osvete prema osobi ili grupi koja vam je naudila, bez obzira na to da li on ili oni zaista zaslužuju vaš oproštaj."

Džordan Bernt Piterson, čuveni kanadski klinički psiholog, to opisuje kao pomak u razmišljanju od "Ja ću ih naterati da plate" ili "Želim da ih vidim kako pate" do toga da prestanete nekome da zamerate. Međutim, oproštaj više znači vama nego vašem počinitelju.

Brojne studije su pokazale da su pozitivni efekti praštanja veći za one koji praštaju nego za one kojima je oprošteno

- Ako se držite osećaja besa, to je kao da ste uhvatili vruć žar s namerom da ga bacite na nekoga, ali sami ćete se opeći - stara je mudrost koja se pripisuje Budi. Opraštanje se može smatrati i osobinom i stanjem. Razlika između ova dva je značaj opraštanja za pojedinca. Dok oproštaj kao stanje može biti kratkotrajno ili se može primeniti na jednu situaciju, oni koji poseduju osobinu praštanja imaće opšti pristup prema stresnim ili bolnim situacijama, u kojima se lakše postiže opraštanje.

ZNAČAJ PRAŠTANJA

Praštanje je ključni deo mnogih religija i civilnih normi jer pomaže društvima da se leče i funkcionišu. Brojne studije su pokazale da su pozitivni efekti praštanja veći za one koji praštaju nego za one kojima je oprošteno. Jedna takva studija je utvrdila da su oni koji su oprostili bili manje ljuti i pod stresom, manje su prigovarali u poređenju sa onima koji su se držali svoje ljutnje i bola.

Modeli praštanja

Vorthingtonova

Everet Vorthington, koji je godinama proučavao oproštaj, definisao je pet koraka do oproštaja i koristio je svoju metodu da oprosti brutalno ubistvo svoje majke. Ovih pet koraka uključuju:

1. Seti se povrede

2. Saosećajte s onim ko vas je povredio

3. Ponudite altruistički dar za oproštaj

4. Obaveži se da oprostiš

5. Drži se oproštaja

Enrightova

Enrightova metoda dodaje i razumevanje šta je praštanje, opraštajući sebi i razvijajući naše "mišiće za praštanje". On, takođe, priznaje da korišćenje naših snaga može da nam pomogne da lakše oprostimo. Priznaje da potraga za smislom u patnji pomaže kod opraštanja. On naglašava i potrebu da se prizna sopstvena bol, a da se ne zaglavi u njemu. Njegovih osam tačaka za oproštaj su:

1. Znaj zašto opraštaš i zašto je to bitno

2. Postani sposoban da oprostiš

3. Usmeri unutrašnju bol na nešto

4. Razvij "oproštajni um" kroz empatiju

5. Nađi smisao u svojoj patnji

6. Kada teško da oprostiš, dozovi snagu

7. Oprosti samom sebi

8. Razvij "srce koje oprašta"

Vežbanje praštanja

Napišite pismo u kojem opraštate nekoj osobi, pošaljite ga ako želite. Objasnite zašto vas je povredila i zašto joj opraštate. Vežbajte opraštanje kroz navedene korake.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading