Stiže vreli talas iz Sahare: Čeka nas mesec dana paklenih vrućina

Autor: Republika

Vesti

23.07.2019

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa će se uskoro naći na udaru novog toplotnog talasa koji dolazi iz Sahare. Vreli talas pogodiće i Srbiju.

RepublikaFoto: freepictures.com/ST/N. PANČIĆ/Tanjug/Z.ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Ovo je drugi toplotni udar iz Afrike koji ovog leta stiže u Evropu, a temperature će, prema predviđanjima meteorologa u Francuskoj, dostići i 43 stepena, dok će u centralnoj i zapadnoj Evropi biti između 35 i 40 stepeni. Naravno, kao i prošlog puta vruć vazduh iz Sahare neće zaobići ni Srbiju.

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, za „Alo!“ navodi da nas u narednim danima očekuju temperature iznad 30 stepeni, sa retkom pojavom oblaka, što bi moglo da stvori uslove i za pojavu požara.

- Ušli smo u sušni period koji će trajati sve do sredine avgusta. U narednim danima nas očekuju i natprosečne temperature. U subotu će biti oko 35 stepeni, a ekstremne temperature će se nastaviti i u avgustu. Dug period bez kiše osušiće rastinje, pa će se sredinom avgusta stvoriti i preduslovi za požare. Pljuskovi će biti zanemarljivi jer će biti mestimični i kratkotrajni - objašnjava Todorović.

Zbog najavljenih visokih temperatura u Srbiji će vrednosti UV indeksa od danas biti vrlo visoke (crveni alarm), pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Stručnjaci savetuju da se izbegava direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, da se vreme provodi u hladu i koristi odgovarajuća odeća, šešir, naočare i zaštitna krema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading