Na vrućini pritisak pada, a evo kako da ga podignete!

Autor: blic.rs, Republika

Lifestyle

22.07.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak teško podnose leto. Vrućina utiče da se pritisak još više spusti, pa se simptomi hipotenzije, poput malaksalosti, umora i manjka energije, dodatno pojačavaju.

RepublikaFoto: freepictures.com/ST/N. PANČIĆ/Tanjug/Z.ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Zašto je tako i šta možemo da uradimo da bismo vratili pritisak u normalu, pitamo dr Katarinu Mitrović, internistu.

- U letnjem periodu, pod uticajem visokih temperatura, sniženje krvnog pritiska je normalno i očekivano, kako kod zdravih tako i kod osoba koje imaju visok krvni pritisak. Kardiovaskularnim bolesnicima tada se preporučuje da unose više tečnosti i da u dogovoru s lekarom koriguju terapiju. Većini bolesnika u toku leta treba nešto manja doza lekova za visok pritisak nego zimi - kaže doktorka Mitrović.

Kao prvu pomoć u ovakvim situacijama naša sagovornica savetuje promenu načina života, uzimanje dosta tečnosti, malo više soli u ishrani, povećanu fizičku aktivnost, izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku lekara, i određenu terapiju.

Hranite se zdravo

Jedan od mogućih uzroka hipotenzije jeste i neodgovarajuća ishrana – preskakanje doručka, brz način života, nedovoljan unos tečnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Izbegavajte alkohol

Izbegavajte alkohol jer dodatno obara pritisak. Alkohol podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma.

  • Bolest ili ipak ne?

Postoji razmimoilaženje u mišljenju lekara da li je nizak krvni pritisak, tj. hipotenzija, uopšte bolest.

– Jedni smatraju da ne ostavlja posledice po zdravlje, a drugi da zahteva lečenje i kontrolu. Ipak, jedno je sigurno, svaki simptom niskog pritiska za sebe nije naročito ozbiljan, ali zajedno mogu prilično da ometaju normalno funkcionisanje i da smanje kvalitet života – kaže dr Katarina Mitrović.

  • Kada je pritisak nizak

O niskom krvnom pritisku govorimo kada su vrednosti niže od 100/60 mmHg izmerene više puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma i odsustvo drugih bolesti.

  • Žene češće boluju

Istraživanja pokazuju da od niskog pritiska najviše pate žene između 30 i 40 godina, naročito one koje se bave intelektualnim radom

Šetajte i plivajte

Najbolja strategija u borbi protiv niskog pritiska izgledala bi ovako: svaki dan jednosatna šetnja, uspinjanje stepenicama (učvršćuje vene u nogama), što češće plivanje.

Racionalno sa klimom

Vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature u stanu ne bude veća od šest stepeni, a da se onda postepeno menja kada već neko vreme provedete u klimatizovanom prostoru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading