Ministarstvo traži smenu još dva dekana: ZAPOSLILI DECU, SESTRU, PRIJATELJE...

Autor: Tanjug

Vesti

14.03.2019

00:36

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je od Saveta fakulteta smenu još dvoje dekana iz Niša - dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića i dekana Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić, navodi "Blic" da im je rečeno u tom ministarstvu.

pixabay.com
Ilustracija

"Blic" je prošle nedelje objavio da je Ministarstvo prosvete zatražilo smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petra Mitkovića, nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila nepravilnosti u njegovom radu. 

Iz ministarstva su za beogradski list potvrdili da je sada zatražena i smena još dvoje čelnika fakulteta za koje je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila, između ostalog, da su sami sebi dodeljivali novac, u slučaju Bratića, te davali posao bliskim ljudima, u slučaju Kostićeve. 


"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je postupanje Saveta fakulteta i u slučaju dekana DIF-a Milovana Bratića i dekana Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić", odgovor je navedenog ministarstva "Blicu" na pitanje šta će biti sa još dvoje dekana za koje je Agencija za borbu protiv korupcije predlolžila smenu. 
Tanjug

Na pitanje da li će Savet fakulteta postupiti prema nalogu ministarstva i razrešiti sa funkcije dekana Bratića, na Fakultetu sporta rekli su za "Blic" da nisu iz ministarstva dobili nikakvu preporuku, nikakav dobis o razrešenju.

- Da je stiglo, Savet bi postupio po tom dopisu, ali ovako nemamo šta da kažemo osim da o tome ne znamo ništa - naveli su iz tog fakulteta. 

Pitanje da li će Savet fakulteta ispoštovati preporuku Ministarstva prosvete o razrešenju Suzane Kostić "Blic" je uputio i Fakultetu umetnosti u Nišu, ali nije dobio odgovor do zaključenja broja. 

"Blic" podseća da iako je Agencija za borbu protiv korupcije donela konačnu odluku kojom se traži smena troje niških dekana, a u međuvremenu je promenjen Zakon o visokom obrazovanju tako da ovu funkciju ne mogu da obavljaju ljudi za koje je takva odluka doneta, Senat Univerziteta u Nišu im je u oktobru prošle godine produžio mandat. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema pisanju lista, kada je u pitanju dekan Batić, Agencija je utvrdila da je on sklopio sporazum o saradnji sa džudo klubom "Kinezis", čiji je osnivač, te da je jednog od trenera tog kluba zaposlio kao domara na svom fakultetu. 

U rešenju Agencije, kako se navodi, stoji i da je Bratić prekršio zakon tako što je kao član Saveta Univerziteta u Nišu, učestvovao u izboru svoje kćerke, inače profesorke na Fakultetu umetnosti, u Komitet za etička pitanja Univerziteta, a da to nije prijavio Agenciji. 

Smenu Kostićeve, dodaje list, Agencija je tražila jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina, tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića

Takođe, smena je zatražena jer je Kostićeva angažovala svoju sestru, koja je advokat iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta u slučaju tužbe jedne od zaposlenih zbog mobinga.


Fakultet je sestri Kostićeve na ime naknade za advokatske usluge platio 273.000 dinara, navodi "Blic".

Komentari (0)

Loading