OVDE ĆE NIĆI EXPO 2027! EKSKLUZIVNO: Prvi smo iz VAZDUHA snimili lokaciju NAJVEĆEG SAJMA

Autor: Dragana IVANOVIĆ

Vesti

30.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do 1. decembra 2026. u Surčinu će biti gotov praktično novi grad, s nacionalnim stadionom, sajamskim kompleksom, stanovima, prugom, bulevarima...

Na prvi pogled - ledina po kojoj se vrzmaju kamioni, bageri i buldožeri. Ali zapamtite ove slike i za nepune tri godine doputujte novom železničkom prugom do ove parcele od 250 hektara u Surčinu i videćete novi grad - EXPO 2027.

Ekipa video-produkcije Srpskog telegrafa i našeg portala Republika digla je dron i prva iz vazduha snimila mesto koje će do 2027, kao deo svetske specijalističke izložbe, krasiti nacionalni stadion, sajam s propratnim objektima, zgrade sa više od 1.500 stanova i potpuno nova putna infrastruktura. Srbija bi od ovog grandioznog projekta, prema proceni profesora Ekonomskog fakulteta dr Ljubodraga Savića, trebalo da zaradi tri na jedan uloženi dolar.

Republika

Foto: Milan Kostić, expo promo

Kako izgleda sad i kako će izgledati kada bude završen: EXPO 2027

- Sve mora da bude gotovo do 1. decembra 2026. Moramo da uradimo ogroman posao da bi sve bilo kako treba. Uveren sam da ćemo, uz ogromnu energiju moći da pokažemo kako Srbija može da izgleda - rekao je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Planom je navedeno da će linijska infrastruktura kompleksa budućeg sajma obuhvatati osam kilometara gradskih bulevara, saobraćajnu petlju, nadvožnjak, liniju gasovoda, toplovod, hidrovod, kao i parking veličine 15 hektara.

Podeljen u tri celine

E1 prostorno-funkcionalna celina planirana je kao izložbeni prostor, s planiranim objektima-paviljonima i pratećim sadržajima (hale, sale, dvorane, saobraćajne i infrastrukturne površine). Za realizaciju ovog prostora definisana je građevinska parcela E1, površine 831.488 kvadrata, a najveća parcela u sklopu nje je predviđena da bude maksimalno pet hektara

E2 namenjena realizaciji pratećih smeštajnih kapaciteta za potrebe učesnika, kao i komercijalnim sadržajima
E3 namenjena za realizaciju pratećih komercijalnih sadržaja za učesnike

Kompleks EXPO 2027 planiran je kao multifunkcionalni prostor. Dakle, pored izložbenih prostora, on će imati i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete, koji treba da obezbede logističku podršku, a kako se navodi u dokumentaciji, zbog mogućnosti da prostor preraste u značajan ekonomski i turistički centar i za Beograd, ali i za Srbiju.

Tako je na parceli južno od nacionalnog stadiona zamišljeno da se izgrade sajamske izložbene hale u nizu raspoređene duž centralne promenade. Ona će voditi do kružnog trga, oko kojeg su planirani tematski paviljoni i naš nacionalni paviljon, piše u prostornom planu.

Biće izgrađena i dvokolosečna elektrifikovana pruga dužine 18 kilometara, od nacionalnog stadiona do Prokopa, sa ukupno 10 stanica, a vozovi koji će saobraćati brzinom od 120 kilometara na sat trasu će prelaziti za 15-25 minuta.

Sve o nacionalnom stadionu

Republika

Foto: Public M Finansija

Nacionalni stadion

- projekat uradio španski studio "Fenvik Iribaren"
- kapacitet 52.000 mesta
- fasada s baštenskim površinama
- u sklopu stadiona kafeterije, kiosci, restorani
- 4.500 parking-mesta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (27)

Loading
Tanja

30.01.2024 21:43

EXPO je velika čast za Srbiju. Stvara se mogućnost da se unapredi i ojača region ekonomija i turizam.

Luka

30.01.2024 21:48

Srbija se gradi. Velelepni novi sajam će uskoro krasiti Surčin.

Gaga

30.01.2024 21:48

Svetsko a naše. Kao vasionski brod.

Stanko

30.01.2024 21:50

Od obične ledine nići će novi grad