PET ZVEZDA PRIKAZA NA TOPČIDERU: Ovo je najimpresivnija vojna oprema koju Srbija poseduje

Autor: M. P. - B. K.

Vesti

30.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći aduti Vojske Srbije.

PET ZVEZDA PRIKAZA NA TOPČIDERU: Ovo je najimpresivnija vojna oprema koju Srbija poseduje

Foto: ST Nemanja Pančić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska prikaza opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider da se u vojsku ulaže da bi se sačuvala i branila zemlja iako je neutralna i nikoga ne ugrožava.

- U današnjim uslovima, ako nemate dovoljno snažnu vojsku, nećete imati ni zemlju ni državu i onaj ko to ne razume, ne mogu da mu objasnim. Kada pogledate koliko se naoružavaju svi oko nas, i čime i kako, mi u skladu s tim moramo da osnažimo našu odbranu i naš koncept tzv. totalne odbrane - istakao je Vučić i dodao da Srbija mora da bude spremna iako je neutralna zemlja koja nikoga ne ugrožava.

- Mi smo neutralni, nikoga ne ugrožavamo, samo su nama ugrozili teritorijalni integritet. U savremenom svetu, kao što vidite, ludilo se nastavlja svakog dana i ne zna se kad će da stane. A ja se plašim da će da bude lošije. Ovim što radimo, čuvamo našu zemlju - naveo je predsednik.

Tokom obilaska, Vučić je naveo da ne možemo da proizvedemo ni blizu onoliko oružja koliko se traži:

- Ne možemo jednu desetinu onoga koliko se traži da proizvedemo. Da vam pokažem što sam dobio zahtev jutros od predsednika dve zemlje, uhvatio sam se za glavu. Prijateljske zemlje, za municiju. Ne znam šta je ovo, nisam to nikada video u svom životu. Takva je pomama za oružjem, niko više i ne pita za cenu. Svima je potrebno kao da život celog sveta zavisi od toga. Bukvalno planeta gori, ne možemo da proizvedemo. Nemamo mi popunjenost municije, zato sam izdao naređenje da se to odmah završi.

Predsednik je rekao da je na sastanku koji je prethodio prikazu razgovarano o uvođenju obaveznog vojnog roka i da su mu predstavnici Generalštaba i Ministarstva odbrane izneli uverljivu argumentaciju da je to potrebno.

- Da li će biti 90, 100, 110 dana, videćemo. Važne su i finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati. Moraju do 1. maja da mi dostave sve njihove predloge, posle toga ću s vojnim kabinetom i Generalštabom i s Vladom da vidim, da donesemo konačnu odluku, koja ako bi bila pozitivna, išla bi pred Narodnu skupštinu - naglasio je prvi čovek Srbije.

Vučić je istakao da naši glavni aduti nisu prikazani sada u Topčideru, već će biti prikazani na Dan državnosti 15. februara u Nišu i drugim gradovima.

- Videćete i repelent, zatim FK-3, uskoro HQ-17 i mnogo toga - najavio je predsednik.

5 ZVEZDA PRIKAZA

1. Haubica nora

Republika

Foto: mod.gov.rs

Haubica nora

Naše samohodne haubice nora hit su za druge zemlje, pa imamo mnogo narudžbina. Već su ih, kako je podsetio predsednik Vučić, kupili Kipar i Azerbejdžan.

- To je haubica 155 mm. Može da pogađa precizno na 35 km udaljenosti.

2. Moćni obad

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Silja Pluton

Dron obad

Naoružanim dronom obad se pilotira daljinski i glavni adut mu je velika mobilnost. Može da nosi četiri nevođene protivtenkovske rakete (zolja).

3. Rakete mistral

Republika

Foto: youtube.com/MBDA

Mistral

Predsednik se duže zadržao u obilasku sistema "Mistral", objasnivši novinarima kako on funkcioniše i šta sve gađa. Kako je naveo, veoma je efikasan protiv aviona koji nisko lete, helikoptera, dronova, raketa...

4. Puške i snajperi

Predsednik Srbije pitao je vojnike kako ih služe modularne puške i moderni snajperi koje imaju, i u oba slučaja dobio je najpozitivnije moguće odgovore. Onda se prisetio kako su u početku svi bili protiv modularnih pušaka, a sada su njima oduševljeni.

5. Višecevni bacač oganj

Republika

Foto: mod.gov.rs

Oganj

U ratu u Ukrajini vidi se koliko je široka primena višecevnih raketnih bacača, a Srbija, kako smo juče čuli, tu ima čime da se podiči. Videli smo modernizovani višecevni raketni bacač oganj i njegovu još atraktivniju modularnu verziju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading