ZAPALJEN BADNJAK ISPRED HRAMA SVETOG SAVE - NESTVARNI PRIZORI! Tradicionalnom obredu prisustvovao veliki broj vernika! (VIDEO)

Autor:

Vesti

06.01.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim paljenjem badnjaka, koje je i ove godine organizovano ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

ZAPALJEN BADNJAK ISPRED HRAMA SVETOG SAVE - NESTVARNI PRIZORI! Tradicionalnom obredu prisustvovao veliki broj vernika! (VIDEO)

Foto: B. Jovanovic

Ispred Hrama Svetog Save pravoslavni hrišćani obeležavaju Badnji dan, praznik uoči Božića, a tradicionalnom paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je dosta roditelja sa decom, starijih osoba, kao i pripadnika Vojske Srbije. Službu kojom su badnjaci osveštani uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Badnjak prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nosi višestruku simboliku.

- Ovo mlado drvo, obično hrastovo, simboliše Hrista i njegov ulazak u svet. Loženje badnjaka predstavlja toplinu Hristove ljubavi. Zatim, badnjak je podsećanje na drvo koje su pastiri doneli u pećinu i koje je pravedni Josif založio kako bi se tek rođeni Bogomladenac zagrejao u hladnoj pećini - piše na sajtu SPC.

Navodi se da postoji još jedno tumačenje koje kaže da je badnjak „nagoveštaj Hristovog stradanja i Njegovog Krsta.

Tačno u ponoć u Hramu Svetog Save služiće se božićna liturgija.

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading