U BEOGRADU PROGLAŠENA EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA! Hitno se oglasio institut Batut - evo šta stručnjaci kažu!

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

05.01.2024

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alarmantan broj obolelih.

U BEOGRADU PROGLAŠENA EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA! Hitno se oglasio institut Batut - evo šta stručnjaci kažu!

Foto: pixabay.com

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, do kraja 2023. godine u Srbiji je zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja. Krajem decembra iste godine, proglašena je epidemija ove bolesti u Beogradu, a najveći broj obolelih prijavljen je na teritoriji Južnobačkog okruga i u glavnom gradu.

Podaci objavljeni na RSE pokazuju da je broj zaraženih velikim kašljem u 2023. godini bio i do šest puta veći u odnosu na period između 2016. i 2019. godine. Ovaj ogroman skok broja obolelih primetan je i u Beogradu, gde je prethodno zabeležen značajno manji broj slučajeva ove bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da je porast broja obolelih povezan sa padom imuniteta određenih uzrasnih grupa nakon vremenskog perioda od sprovedene poslednje revakcinacije. Takođe, smanjenje broja vakcinisanih protiv velikog kašlja tokom pandemije virusom korona doprinelo je povećanju osetljive populacije i okruženja u kojem se bolest lakše širi.

Dr Rsovac, pulmolog, ističe da su simptomi velikog kašlja nespecifični, poput manje temperature, bolnog grla i curenja nosa, ali da se kašalj vremenom pogoršava, naročito kod dece u odojačkom periodu. Važno je da se osoba koja je zaražena izoluje od ostatka porodice, posebno ako u domaćinstvu ima trudnica ili malih dece. Takođe, brza dijagnoza i odgovarajuća antibiotska terapija ključni su za uspešno lečenje ove bolesti.

- Može postojati i manja temperatura, bolnost grla, curenje nosa. Kašalj koji počinje da se javlja se vremenom pogoršava. Kod velikog kašlja nemate da s vremenom postaje blaži, kao što je to recimo kod respiratornog sincicijalnog virusa i drugih korona virusa, prehlada I gripa koji ide sa višim temperaturama. Ovde imate jedan period kada u stvari dete kašlje sve jače, teže, zacenjuje se i to je već prelazak u drugu fazu bolesti - istiće dr Rsovac za beogradske medije i dodaje da je najbolje kada se bolest ustanovi dok je još u početnim fazama, nakon čega lekari mogu da započnu odgovarajuću antibiotsku terapiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading