VREME JE DA OVO NAUČITE ZA SVA VREMENA: Nemojte da se brukate kada nekom čestitate praznik: Evo kako se pravilno čestitaju Nova godina i Božić!

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi budu u dilemi kada nekom treba da čestitaju praznik - jer nisu sigurni u svoj pravopis.

VREME JE DA OVO NAUČITE ZA SVA VREMENA: Nemojte da se brukate kada nekom čestitate praznik: Evo kako se pravilno čestitaju Nova godina i Božić!

Foto: pixabay.com

Nova, 2024. godina stiže već za nekoliko sati, a sa njom i prilika da se poželi sreća i blagostanje svojim najbližima. Međutim, često se javljaju nedoumice oko pravopisnih pravila prilikom čestitki na srpskom jeziku. Da biste izbegli greške, evo malog vodiča koji će vam pomoći da pravilno čestitate praznike.

Veliko ili malo slovo?

Kada je reč o praznicima poput Nove godine i Božića, važno je znati kada treba koristiti veliko slovo. Naime, pravilno je pisati "Nova godina" sa velikim početnim slovom kada čestitate praznik, kao u primeru "Srećna Nova godina!". Sa druge strane, ako se izraz "nova godina" koristi u kontekstu koji se ne odnosi na praznik, tada se piše malim početnim slovom, kao u rečenici "ova nova godina biće bolja od stare".

Novogodišnji ili novogodišnji?

Kada čestitate praznike, pravilno je koristiti oblik "novogodišnji" sa malim početnim slovom, kao u izrazu "Srećni novogodišnji praznici!". Ovo pravilo važi i za božićne praznike - pišemo "božićni" sa malim početnim slovom.

Deda Mraz i Božić Bata

Kada govorimo o Deda Mrazu i Božić Bati, važno je zapamtiti da se pravilno pišu sa velikim početnim slovom, odnosno "Deda Mraz" i "Božić Bata".

Koristeći ove smernice, možete biti sigurni da ćete pravilno čestitati praznike na srpskom jeziku i izbeći pravopisne greške.

Sada ste spremni da do mile volje pišete čestitke! 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading