NAPUNITE DŽEPOVE NOVCEM, NE IZNOSITE SMEĆE, I JEDITE PRASE - A NE PILETINU! Mnogi su u šoku kada čuju: Koja se sve verovanja vezuju za PRVI JANUAR?! OVO JE DETALJAN SPISAK

Autor: D.B.

Vesti

30.12.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se pridržavaju ovih verovanja. Probajte i vi, pa vidite šta će vam doneti 2024. godina!

NAPUNITE DŽEPOVE NOVCEM, NE IZNOSITE SMEĆE, I JEDITE PRASE - A NE PILETINU! Mnogi su u šoku kada čuju: Koja se sve verovanja vezuju za PRVI JANUAR?! OVO JE DETALJAN SPISAK

Foto: shutterstock

Svi smo čuli za različite običaje i verovanja koja se vezuju za doček Nove godine, ali da li ste znali da neki od njih imaju veze sa tim šta jedemo, kako se ponašamo i šta radimo prvog dana u godini? Evo nekoliko zanimljivih saveta kako da obezbedimo da nova godina bude najbolja moguća, prema narodnim verovanjima:

Svetlost i zvuk kao zaštita od zla

Jaka svetlost i veseli zvuci mogu držati zlo podalje od naših domova, pa umesto petardi i vatrometa, bolje je izabrati pesmu i veselje kao način proslave.

Mir i ljubaznost za celu godinu

Narodno verovanje kaže da se prvog dana u godini ne smemo raspravljati i svađati, jer bi to moglo obeležiti celu godinu.

Aktivnost umesto lenjosti

Veruje se da će onaj ko rano ustane i bude aktivan ceo dan, imati odmoranu godinu. Lenjost se, prema ovom verovanju, ne isplati, a mamurluk nije opravdanje.

Slatkiši za slatku godinu

Prema narodnom verovanju, konzumiranje slatkiša prvog dana u godini može učiniti celu godinu slatkom. Dakle, ako želimo da nam godina bude slatka, možda bi trebalo odložiti dijetu za još koji dan.

Prase, a ne piletina

Novogodišnji obrok igra važnu ulogu prema narodnim verovanjima - prasetina donosi sreću, dok se piletina smatra simbolom pogreba. Takođe, postoji verovanje da bi trebalo sačekati još jedan dan pre nego što se krene sa mršavljenjem.

Sitnica za novčani imetak

Veruje se da konzumiranje sočiva, pasulja, pirinča ili prosa prvog dana u godini može doneti novčani imetak. Nadamo se da će sitni novac biti samo početak!

Napunite džepove novcem

Prema narodnom verovanju, puni džepovi i novčanici prvog dana u godini mogu značiti finansijski prosperitet tokom cele godine.

Ne iznosimo ništa iz kuće

Veruje se da bi iznošenje bilo čega iz kuće prvog dana u godini moglo rezultirati velikim troškovima tokom cele godine.

Izbegavajte makaze

Prema narodnom verovanju, upotreba makaza prvog dana u godini može "preseći" sreću.

Prvi posetilac donosi sreću

Veruje se da sreću može doneti muškarac koji prvi poseti kuću, dok zlovoljan prvi gost može uticati na raspoloženje tokom cele godine.

Poljubac za ljubav

Prema narodnom verovanju, osoba od koje dobijemo poljubac prvog dana u godini će nas voleti tokom cele godine.

Nečistoća i smeće

Neki običaji se odnose čak i na čišćenje - prema verovanjima, zabranjeno je čistiti kuću metlom ili skupljati smeće prvog dana u godini.

Pažljivo sa makom

Veruje se da konzumiranje maka prvog dana u godini može dovesti do prisustva buva u kući, pa je bolje sačuvati štrudlu sa makom za naredni dan.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading