OGLASILO SE TUŽILAŠTVO U VRANJU: Proverama utvrđeno da ni na jednom biračkom mestu nije sprečavano niti ometano glasanje

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se ističe, nije bilo neregularnosti niti ometanja glasanja.

OGLASILO SE TUŽILAŠTVO U VRANJU: Proverama utvrđeno da ni na jednom biračkom mestu nije sprečavano niti ometano glasanje

Foto: Shutterstock

Glasačka kutija

 

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je da je proverama utvrđeno da ni na jednom biračkom mestu nije sprečavano niti ometano glasanje.

Na osnovu svih izvršenih provera utvrđeno je da u podnetim prijavama nije bilo elemenata krivičnih dela protiv izbornih pravila. Što se tiče saopštenja Dragana Antića iz Vranja, kandidata za odbornika grada Vranja da su istom bile upućene pretnje dok se nalazio u svom vozilu na putu u selu Pavlovac, dakle "van glasačkog mesta", policiji je naloženo da se od oštećenog izuzme video zapis ukoliko takav poseduje, da se uvidom u isti utvrdi da li je bilo upućenih reči pretnje, da se izvrši identifikacija lica koja su pretila, nakon čega je naloženo da se izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u cilju određivanja pravne kvalifikacije dela i eventualnog podnošenja krivičnih prijava, navedeno je u saopštenju.

Kako je bilo prijava da su neka lica davala i primala mito na održanim parlamentarnim i lokalnim izborima dežurni tužilac je shodno odredbi čl.14. u vezi čl. 13. u vezi čl. 2. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije naložio da se dalja konsultacija obavi sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu i dežurnim tužiocem Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, jer je krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz čl.156. KZ, u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Nišu, te su i dalje konsultacije nastavljene sa nadležnim tužilaštvom", navedeno je u saopštenju koje potpisuje Glavni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju Milica Petković.

"U vezi sa objavama pojedinih medija da tužilaštvo na dan izbora nije postupilo po prijavama građana i nije vršilo provere navoda istih, ukazujemo na to da je od strane policije dežurni tužilac pozivan i obaveštavan po svim prijavama, nakon čega je tužilac policiji nalagao da vrši proveru svih navoda iz podnetih prijava, da se prikupe svi dokazi o čemu je tužilac nakon izvršenih provera obaveštavan o svakom pojedinačnom događaju i upoznat sa prikupljenim dokazima gde je proverama utvrđeno da na nijednom biračkom mestu nije sprečavano niti ometano glasanje, da nije bilo sile i pretnje na drugo lice da glasa za ili protiv određenog kandidata, nije bilo glasanja umesto drugih lica da nije bilo primene sile i pretnje niti je na bilo koji drugi protivpravni način sprečeno održavanje glasanja na biračkom mestu, niti pak nereda koji bi doveli do prekida glasanja, te je na osnovu svih izvršenih provera utvrđeno da u podnetim prijavama nije bilo elemenata krivičnih dela protiv izbornih pravila.

Što se tiče saopštenja Dragana Antića iz Vranja, kandidata za odbornikka grada Vranja da su istom bile upućene pretnje dok se nalazio u svom vozilu na putu u s. Pavlovac, dakle van glasačkog mesta, policiji je naloženo da se od oštećenog izuzme video zapis ukoliko takav poseduje, da se uvidom u isti utvrdi da li je bilo upućenih reči pretnje, da se izvrši identifikacija lica koja su pretila, nakon čega je naloženo da se izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u cilju određivanja pravne kvalifikacije dela i eventualnog podnošenja krivičnih prijava.

Kako je bilo prijava da su neka lica davala i primala mito na održanim parlamentarnim i lokalnim izborima dežurni tužilac je shodno odredbi čl.14. u vezi čl. 13. u vezi čl. 2. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije naložio da se dalja konsultacija obavi sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu i dežurnim tužiocem Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, jer je krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz čl.156. KZ, u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Nišu, te su i dalje konsultacije nastavljene sa nadležnim tužilaštvom", stoji u saopštenju koje potpisuje Glavni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju Milica Petković.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading