BEOGRAD SE ZAVOLI NA PRVI POGLED: Svetske putnike SRPSKA METROPOLA dočekuje novim, modernim objektima, po uzoru na evropske gradove

Autor:

Vesti

10.12.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Namernici odmah steknu utisak da je naša prestonica prvorazredni evropski grad poput Praga, Milana, Berlina...

BEOGRAD SE ZAVOLI NA PRVI POGLED: Svetske putnike SRPSKA METROPOLA dočekuje novim, modernim objektima, po uzoru na evropske gradove

Foto: ST/Vladimir Lukić/Dragan Kadic/Nebojsa Mandic

Slavni Beograd, raskrsnica ratova i pupak Balkana, kako su ga u prošlosti nazivali vojskovođe, trgovci, špijuni i putopisci, danas neke nove putnike, željne upečatljivih utisaka, dočekuje na svojoj savremenoj železničkoj stanici Prokop, proširenom i modernizovanom Aerodromu "Nikola Tesla", a uskoro i na novoj autobuskoj stanici.


Ljubitelji istorije i spomenika kulture i dalje imaju šta da vide, a to im omogućavaju savremeni saobraćajni sistem i infrastruktura. Nekad se iz aviona izlazilo u tesnu aerodromsku zgradu, s voza silazilo na stanicu prema merilima 19. veka, a autobuskoj je od početka bilo namenjeno da bude privremena. Sad je prvi utisak namernika o srpskoj prestonici impresivan, baš onakav kakav Beograd zaslužuje. Da se odmah predstavi kao moderan, prvorazredni evropski grad poput Praga, Milana, Berlina...
Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Aerodrom

 

GIGANTSKI PROJEKAT


Železničku stanicu Beograd centar, odnosno Prokop, Beograđani su dugo čekali. Odluka je doneta 1971, gradnja počela 1977, a onda decenijama nije dodata ni lopata cementa i niko donedavno ne bi mogao ni da poveruje da će se tu zaustavljati vozovi koji putuju brzom prugom. Projekat je iz mrtvih podigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i radovi su počeli u avgustu 2022. Za samo 438 dana neimari su izgradili staničnu zgradu visoku 26 metara iznad projektovanih 10 koloseka i šest perona. Da bi se putnici lakše kretali, na usluzi im je 12 pokretnih stepenica i 10 liftova.


- Kao da smo na aerodromu - rekao je predsednik Vučić na otvaranju 20. oktobra, na dan oslobođenja Beograda.


VEŽITE SE, POLEĆEMO


Ali Beograd ima i pravi aerodrom, "Nikola Tesla", koji je, kao i Prokop, pratio sudbinu prestonice, pa od 1981. na njemu ništa nije rađeno. Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Francuske Emanuel Makron svečano su 2019. otkrili ploču povodom početka radova na modernizaciji koju sprovodi koncesionar, kompanija "VINCI Airports". Novi toranj kontole leta pušten je u rad 2022, a novi deo centralne zgrade terminala u aprilu ove godine. Dva meseca kasnije, puštena je u rad i nova poletno-sletna staza dužine 3.500 metara, čemu je prisustvovao i predsednik Vučić.


- Ovo je najveća investicija i najobimniji radovi od kada je napravljen aerodrom. Bilo je 732 miliona evra ulaganja - rekao je predsednik.


Ali cilj je da "Nikola Tesla" godišnje primi 15 miliona putnika, pa će se gradnja i modernizacija nastaviti.

Foto: ST/Nebojša Mandić

Hilton

 

ROK ODMAH


A ko već naredne godine dođe u Beograd autobusom, izaći će na novoj stanici. U bloku 42, odmah ispod Železničke stanice Novi Beograd, a odatle mu na volju širokim bulevarima i mostovima. I ovaj projekat je silom prilika bio u zastoju, a onda je gradonačelnik Aleksandar Šapić, koji se kandidovao i na ovim izborima, u oktobru najavio da očekuje da već početkom 2024. autobuski saobraćaj bude premešten na novu stanicu, zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, Ministarstva finansija i novog rukovodstva BAS.

BROJKA:
732 miliona evra uloženo u Aerodrom "Nikola Tesla"


OVI KLJUČNI OBJEKTI UVEK SU PRATILI SUDBINU SRBIJE, PA SU TAKO I SADA ZAJEDNO DOŽIVELI USPON

Foto: Tanjug/Mgsi Predrag Miti

Kruzer u Zemunu

 

Zemun dočekao kruzer posle veka i po


U Zemunu, blizu nekadašnje Kapetanije, u septembru je pristao prvi međunarodni putnički brod još od polovine 19. veka. Putnici s velikog nemačkog kruzera tako su mogli da uživaju u najlepšem pogledu na ovaj deo Beograda, s Dunava.
Dočekali su ih predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović. Velika pažnja države ovom vidu saobraćaja i turizma razumljiva je pošto je 2022. u Srbiju pristalo 1.419 kruzera s 135.000 putnika, a ove godine očekuje se porast od 30 odsto, između ostalog, zahvaljujući i zemunskom pristaništu.


Beograd neće stati: Metro do 2028.


Metro je bio davna mašta Beograđana, koja odnedavno postaje stvarnost jer se već vredno radi na izgradnji depoa na Makiškom polju. Gradonačelnik Aleksandar Šapić ukazao je prilikom obilaska radova da se tu nalazi srce budućeg sistema metroa.


- Već u drugoj polovini 2024. biće vidljive konkretne stvari na izgradnji beogradskog metroa. Radovi se obavljaju i pre zacrtanih rokova i ogroman je posao urađen već sada. Ovaj prostor postaće grad u gradu. Od ovog mesta, pa do Čukaričke padine, pored kontrolnog mesta budućeg metroa i njegovog depoa, trebalo bi da nikne i nova velika saobraćajnica, a oko nje poslovni i stambeni objekti, dok će Obrenovački put postati neka vrsta magistrale. Na ovaj način dobijamo novi urbani deo grada, koji je dosad bio potpuno neiskorišćen - istakao je Šapić i podsetio da kompozicije budućeg beogradskog metroa neće imati vozače, nego će ceo sistem biti automatizovan.
Prva linija metroa biće završena 2028, a druga dve godine kasnije.



Prestonica s pet zvezdica


Bez razvoja saobraćajne infrastrukture ne bi bio moguć dolazak velikih svetskih brendova u Beograd. Jer koga bi primili novi raskošni hoteli, kao što su, na primer, "Hilton", "Kortjard Meriot" ili "Falkensteiner" ako aerodrom ne bi bio dostojan njegovih gostiju. Pri tom, ne treba zaboraviti da je "Hilton" vodeća svetska kompanija za ugostiteljstvo s portfoliom od 14 svetskih brendova, koji obuhvataju više od 5.100 nekretnina s gotovo 838.000 soba u 103 zemlje širom planete.


Tu su i "Starbaks", "Ikea" i mnogi drugi brendovi, pa je čak i čuveni gastronom Džejmi Oliver požurio da otvori restoran iz svog lanca "Jamie's Italian" u Beogradu na vodi.
- Naš sjajan tim je kao velika porodica - brinuće se o vama dok uživate u ukusnoj hrani, pripremljenoj od izvrsno odabranih namirnica. Odlična hrana, vrhunska energija i prelep ambijent - poručio je Džejmi Oliver.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading