"MALI METRO" ZA PAR GODINA U BEOGRADU: Tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana za 3 do 4 godine

Autor:

Vesti

05.12.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat tunela je jedan izuzetno kompleksan projekat i iziskuje vreme.

"MALI METRO" ZA PAR GODINA U BEOGRADU: Tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana za 3 do 4 godine

Foto: Tanjug/Printscreen

Predsednik Privremenog ograna Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će prvi radovi na izgradnji tunela koji bi trebalo da spoji Bulevar despota Stefana sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu početi sledeće godine i da bi trebalo da bude završena za tri do četiri godine.

Kako je rekao, Vlada Republike Srbije je potpisala ugovor za izgradnju tunela, po kome je vlada finansijer, a Gradska građevinska direkcija investitor.

- Kreće se ubrzano sa izradom projekta tunela. Eksproprijacija je bila najveći problem, ali smo uspeli da značajno smanjimo broj objekata koje treba da budu obuhvaćeni eksproprijacijom, tako što ulicu Gavrila Principa nećemo da pomeramo. Idemo ispod Gavrila Principa, tunel je dužine oko dva kilometra i izlaziće kod despota Stefana - istakao je Šapić ocenjujući da se time menja saobraćajna arhitektura grada.

Prema njegovim rečima, nakon ovog projekta, Beograd u saobraćajnom smislu, neće više biti isti grad.

- Zagađenje će se smanjiti za 14 odsto, a gužva za oko 12 odsto. Ono što je najvažnije, spojiće se dva saobraćajno najudaljenija dela grada - Novi Beograd, Zemun i Surčin sa Zvezdarom, Palilulom i Pančevačkim mostom - rekao je Šapić.

Republika

Foto: Tanjug/Printscreen

Predsednik Privremenog ograna Grada Beograda Aleksandar Šapić
 

 

Predsednik Privremenog ograna Grada Beograda naveo je da očekuje da prvi radovi krenu sledeće godine.

- Projekat tunela je jedan izuzetno kompleksan projekat i iziskuje vreme. Ne možemo da kažemo da će biti gotov za godinu dana, pa čak ni za dve godine. Ali realno je da od danas, od ovog trenutka, za jedno tri i po do četiri godine bude završen - istakao je Šapić.

Kako je rekao, veoma je srećan što su on i svi iz gradske uprave uspeli da "izguraju" projekat tunela, koji su nazvali "malim metroom".

- Zašto 'mali metro'? Zato što ćete njime da stižete, verovatno, brže nego metroom na tom potezu. Metro ima stanice, a ovde se nema gde zaustavljati. Kad se popnete na most, idete pravo do Despota Stefana i biće vam potrebno bukvalno nekoliko minuta - rekao je Šapić.

"Mali metro" je potez od Despota Stefana do velike saobraćajnice koja će se raditi na uglu Vladimira Popovića i bulevara Nikole Tesle.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading