NEMA PADA CENA U KRATKOM ROKU: Šta pokazuje nova analiza tržišta nekretnina

Autor: B. K. - M. J.

Vesti

26.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trećem kvartalu su kupci u Beogradu potrošili 456 miliona evra, što je pad od 21% u odnosu na isti period 2022.

NEMA PADA CENA U KRATKOM ROKU: Šta pokazuje nova analiza tržišta nekretnina

Foto: Profimedia

Republika objavljuje najnoviji izveštaj/analizu o prodaji stanova u Beogradu u trećem kvartalu ove godine. Evo šta po stavkama ona donosi...

- Ukupan iznos od 456 miliona evra, koji je potrošen na stanove, predstavlja pad od oko 21 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine, kad je taj iznos bio 579 miliona evra.

- Odnos keš-kupaca u poređenju s kreditnim kupcima je sličan, kao i u ranijim periodima i u trećem kvartalu je odnos bio 78% gotovinskih transakcija.

- Pad u ukupnom prometu će se brže odraziti na ukupnu ekonomiju nego na cene nekretnina. Inače, većina ljudi nije svesna koliko srpska ekonomija zavisi od izgradnje i prometa nepokretnosti, koji je prošle godine iznosio oko 7,5 milijardi evra, odnosno oko 12% BDP.

- U medijima se pominje pad cena od 20%, što deluje kao zamena teza. Ne postoji nijedan istorijski dokaz u prethodnih 15 godina za tako visok pad cena u tako kratkom roku. Ni pandemija nije izazvala tako veliki pad cena stanova (pad je bio između 2% i 5%, ali se tržište oporavilo brzo, u roku od devet do 12 meseci).

- Stiče se utisak da deo novca nije zauvek nestao s tržišta, već jednostavno čeka priliku da kupi nešto po povoljnijoj ceni. Ovaj način razmišljanja se vidi kod institucionalnih investitora, zatim tzv. ril istejt developera, koji žele da kupe parcele po boljoj ceni, pa do pojedinačnih investicionih kupaca stanova.

- Tržište stanova u Beogradu je istorijski pokazalo da se ponaša kontraindikativno u poređenju s ostatkom sveta. I "traumatični događaji", koji možda zaustavljaju promet nepokretnosti svuda na svetu, kod nas stimulišu dodatnu kupovinu. To se videlo u velikoj krizi, koja je počela 2008, kada je strah od raspada evrozone kod nas stimulisao kupovinu stanova. Videlo se i prethodne godine, kad je ukrajinski konflikt u drugom kvartalu prethodne godine prouzrokovao u tom trenutku rekordni promet od 712 miliona evra u jednom kvartalu. Dakle, nije realno očekivati da pojedinačni događaji mogu da izazovu velike padove cena u Beogradu.

- U medijima će se verovatno nastaviti priča oko pada tržišta zato što takve vesti privlače pažnju, a najjači naslovi se mogu očekivati u februaru 2024, kada se objave rezultati za četvrti kvartal ove godine.

- Ono što verovatno može da se očekuje u nekom narednom periodu je dodatna korekcija cena stanova na nivou tržišta, ali ne nužno i u nekim popularnim delovima grada. U prethodnim mesecima su se videle objave početaka dosta novih projekata i ne vidi se velika nezaposlenost u građevinskom sektoru, tako da još nema indikatora koji sugerišu brz pad cena u kratkom periodu.

Moraće da nauče da budu konkurentni!

Na osnovu zvaničnog podatka o obimu prodaje od 456 miliona evra u trećem kvartalu, deluje da tržište Beograda i dalje ide u smeru prometa od oko dve milijarde evra godišnje, što je izuzetno visok iznos i u normalnim okolnostima. Moguće je da će smanjeni obim u poređenju s nekim ranijim periodima ostati još neko vreme, te da će određeni investitori, kojima ovo nije nikad bila primarna delatnost, nestati s tržišta, dok će neki drugi morati da nauče da budu konkurentni, što ranije nisu morali zbog izuzetno visoke potražnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading