"OVDE MOGU SVE ŠTO HOĆU"! Amerikanac oduševljen životom u Beogradu, a smetaju mu samo DVE STVARI!

Autor:

Vesti

23.11.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi su porodični ljudi, tako da njihove pozove u goste prihvatam sa velikim poštovanjem. Iako su prilično prijateljski raspoloženi, verujem da nije mala stvar biti pozvan u nečiji dom, a dobio sam mnogo poziva u ono kratko vreme koliko sam ovde, kazao je Džek

"OVDE MOGU SVE ŠTO HOĆU"! Amerikanac oduševljen životom u Beogradu, a smetaju mu samo DVE STVARI!

Foto: https://jackepner.com/

Svetski putnik, Amerikanac Džek Epner, podelio je svoje iskustvo boravka u Srbiji, u kojoj je bio pre dve godine..

On ističe da je Beograd prilično pristupačan za ljude sa prihodima sa Zapada. U poređenju sa američkim gradovima, ističe da ovde može sebi da priušti veliki stan i da uživa u komšiluku po svom izboru. Takođe, naglašava da je javni prevoz jeftiniji, a hrana prosečnih cena, što omogućava uštedu na svakodnevnom novou.

- Ako imate zapadnu platu, Beograd je prilično pristupačan. Da radim u Americi ono što radim ovde,  jedva da bih mogao da priuštim da delim dom sa nepoznatim ljudima. Pogotovo u velikim gradovima. Ovde mogu sebi da priuštim veliki stan sa svim što poželim, u komšiluku koji odaberem. Javni prevoz je ovde jeftiniji, hrana je prosečnih cena, rekao bih, zaista može da se uštedi na skoro svemu -  rekao je Epner.


Epner ističe da je u Beogradu moguće uživati u umetnosti i muzici, što mu je posebno prijalo tokom boravka. Takođe, ističe da je sporazumevanje moguće i sa osnovnim znanjem srpskog jezika, te da je srpski narod veoma gostoljubiv. Posebno ističe porodičnu orijentaciju Srba i prijateljski nastrojen pristup koji je doživeo tokom svojih poseta domovima.

- Bez obzira iz kog razloga sam pozvan u nečiji dom, uvek me lepo posluže, makar i samo vodom, ali obično kafom i rakijom. Srbi su porodični ljudi, tako da njihove pozove u goste prihvatam sa velikim poštovanjem. Iako su prilično prijateljski raspoloženi, verujem da nije mala stvar biti pozvan u nečiji dom, a dobio sam mnogo poziva u ono kratko vreme koliko sam ovde - kazao je Džek.

Ipak, Epner ističe i nekoliko nedostataka života u Srbiji. Njemu smeta kvalitet vazduha u Beogradu, kao i pušenje u zatvorenim prostorima. Takođe, izražava nezadovoljstvo sporom birokratijom i nedostatkom intelektualne kulture u određenim krugovima.

- Neko  je već pomenuo pseudointelektualizam, i da, lično sam ga upoznao na Vračaru. Drugi su pominjali birokratiju, mada kažu da to baš i ne pogađa strance. Naprotiv, ako zaista želite da živite ovde, da biste dobili boravak postoji brdo papirologije i skoro sve treba da se završi na srpskom jeziku, a nema pravog uputstva kako da se to uradi - navodi Epner.


Ipak, sve u svemu, on je bio zadovoljan životom u Srbiji.

- Uživam u velikom stanu, uživam u tome što mogu da biram gde ću da živim bez ikakvih problema (minus glupost da stan sa četiri spavaće sobe na Savskom vencu strancima pokušavaju da naplate 3.000 evra), šetam okolo bez brige o bezbednosti i čak dobijam osmehe od slučajnih prolaznika na ulici. Ovo ne možete da pronađete u većini gradova, i ja se stvarno, stvarno nadam da se to neće promeniti. Ne želim da dođe toliko stranaca da promeni sve ovo, ali sviđa mi se što sam ovde lepo dočekan i Beograd je sjajan grad - zaključio je Epner.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading