BESPLATNI VRTIĆI, ČASOVI, KNJIGE, PREVOZ... Evo koje sve pogodnosti čekaju roditelje školaraca i vrtićke dece u Beogradu od septembra!

Autor:

Vesti

19.08.2023

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovaj način pomogli smo roditeljima u septembru koji je inače najopterećeniji mesec za kućni budžet svakog od njih, rekao Aleksandar Šapić.

BESPLATNI VRTIĆI, ČASOVI, KNJIGE, PREVOZ... Evo koje sve pogodnosti čekaju roditelje školaraca i vrtićke dece u Beogradu od septembra!

Foto: ST/printscreen

 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da su ugovori sa izdavačima za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole potpisani, te da je u toku distribucija po školama, a da je odlukom Grada Beograda novac za tu namenu obezbeđen iz gradskog budžeta.

Kako je objasnio, sistem nabavke udžbenika nije se promenio i taj posao je poveren školama, samo što je ovoga puta Grad platio kompletnu nabavku.

- Na ovaj način pomogli smo roditeljima u septembru koji je inače najopterećeniji mesec za kućni budžet svakog od njih. Takođe, od 1. septembra boravak svih mališana u državnim vrtićima biće besplatan jer će Grad refundirati punu cenu. Kad je reč o privatnim vrtićima, oni sami formiraju cenu i na to ne možemo da utičemo. Svakako bi poskupeli, a da nismo doneli odluku da refundiramo pun iznos, uzmite u obzir koliko bi tada koštali - rekao je Šapić za TV Pink.

Foto: Shutterstock

 

On je dodao da će Grad Beograd pokušati da otvori što veći broj državnih vrtića, ali da ima problem sa osobljem koje bi radilo u njima.

- Pored vaspitačica poseban problem imamo sa spremačicama i kuvaricama, jer su im plate male. Bez tih ljudi čitav sistem ne bi funkcionisao i zato Grad pokušava da to nadomesti, u zakonskim okvirima. Ali svakako da ćemo u narednih godinu i po dana pojačati izgradnju državnih vrtića i pokušati da dodatan broj tih ustanova imamo na usluzi Beograđanima – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je dodao da će predškolci imati i besplatne časove engleskog jezika, što je bila aktivnost koju su roditelji najviše plaćali, ali da ni to nije sve.

-U svim vrtićima i osnovnim školama biće postavljeni prečišćivači vazduha o trošku Grada jer je primećeno da se roditelji sami organizuju oko kupovine, za čim više neće biti potrebe. Od septembra, takođe, učenici i osnovnih i srednjih škola moći će i u svojoj školi da dobiju besplatnu personalizovanu kartu za prevoz, koju su do sada dobijali u opštinama - najavio je Šapić.

Gradonačelnik je istakao i da je bila velika potražnja za kartama za besplatno korišćenje bazena.

Od jeseni „Beogradska kartica” uključivaće i mogućnost korišćenja bazena narednog leta, ali i mnoge druge pogodnosti - rekao je Šapić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading